- Lis 1, 2004
- 28,999
- 1
- 0
1 kg mąki
300 ml białego wytrawnego wina
250 ml oliwy
1 łyżka soli
dodatki dowolne
U mnie w połowie jest suszony czosnek niedźwiedzi i chili w proszku, w drugiej to samo .. ale z dodatkiem czarnuszki.
Wstawić duży garnek z osoloną wodą.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Z mąki, oliwy, wina i soli zagnieść ciasto. Wsypać wybrane dodatki. Albo i nie
Ciasto odłożyć na pół godziny.
Z ciasta formować wałeczki a z wałeczków kółka.
Owe kółka wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Poczekać aż wypłyną na powierzchnię. Osuszyć na czystej ściereczce. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20- minut. Powinny być chrupiące i zrumienione.
300 ml białego wytrawnego wina
250 ml oliwy
1 łyżka soli
dodatki dowolne
U mnie w połowie jest suszony czosnek niedźwiedzi i chili w proszku, w drugiej to samo .. ale z dodatkiem czarnuszki.
Wstawić duży garnek z osoloną wodą.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Z mąki, oliwy, wina i soli zagnieść ciasto. Wsypać wybrane dodatki. Albo i nie
Ciasto odłożyć na pół godziny.
Z ciasta formować wałeczki a z wałeczków kółka.
Owe kółka wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Poczekać aż wypłyną na powierzchnię. Osuszyć na czystej ściereczce. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20- minut. Powinny być chrupiące i zrumienione.
Ostatnią edycję dokonał moderator: