Tarator:
(bułgarska wersja - coś a la tzatziki
)
400 ml jogurtu,
200 ml śmietany,
sól,
pieprz,
2-3 rozgniecione ząbki czosnku,
5 łyżek oleju słonecznikowego,
ogórek sałatkowy,
2-3 łyżki posiekanego koperku,
3 łyżki orzechów włoskich (drobniutko posiekanych)
W misce ubijamy jogurt ze śmietaną, czosnkiem, solą i pieprzem.
Podczas ubijania dodajemy oliwę. Na koniec dorzucamy obranego i utartego ogórka oraz koperek.
Odstawiamy do lodówki.
Podajemy posypane orzechami.
(bułgarska wersja - coś a la tzatziki
400 ml jogurtu,
200 ml śmietany,
sól,
pieprz,
2-3 rozgniecione ząbki czosnku,
5 łyżek oleju słonecznikowego,
ogórek sałatkowy,
2-3 łyżki posiekanego koperku,
3 łyżki orzechów włoskich (drobniutko posiekanych)
W misce ubijamy jogurt ze śmietaną, czosnkiem, solą i pieprzem.
Podczas ubijania dodajemy oliwę. Na koniec dorzucamy obranego i utartego ogórka oraz koperek.
Odstawiamy do lodówki.
Podajemy posypane orzechami.