Tarta jest dosłownie "na winie". Otworzyłam lodówkę i wzięłam co się nawinęło. Miałam kilka bananów, na które nikt nie chciał się skusić, więc postanowiłam je przetworzyć.
spód do tarty:
250g mąki
100g miękkiego masła
100g cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
Usypać kopczyk z mąki, wrzucić na niego masło, sól i cukier. Wszystko zagnieść. Dodać jajka i zagniatać, aż zrobi się elastycznie i zwarte. Wsadzić do lodówki na 1-2 godziny.
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok 0.5 - 1 cm. Powierzchnia musi być większa od średnicy tarty, w zależności od wysokości brzegu. Wyłożyć natłuszczoną foremkę ciastem i piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wiem, że często radzi się, żeby położyć na ciasto papier i wysypać fasolą, ale jeszcze nigdy to ciasto mi się nie wybrzuszyło, zawsze jest idealnie płaskie.
"góra"
3 banany
łyżka miodu
garść orzechów laskowych
2 białka
2 łyżki cukru pudru
Rozpuścić miód w garnuszku i zestawić, jak tylko będzie zupełnie płynny. Wrzucić do niego pokrojone na plasterki banany. Mają się tylko umoczyć w płynnym miodzie, nie trzeba ich gotować, ani nic. Ubić pianę z białek, kiedy będzie sztywna wsypać cukier i dalej ubijać, aż będzie błyszcząca. Małymi porcjami wrzucać posiekane drobno orzechy i wymieszać. Wyłożyć banany na gotowy spód tarty, na to wylać białko.
Piec w 180 stopniach przez 15 minut, a potem zmniejszyć temp do 150 i piec jeszcze pół godziny.
Bardzo słodkie, ale pyszne
spód do tarty:
250g mąki
100g miękkiego masła
100g cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
Usypać kopczyk z mąki, wrzucić na niego masło, sól i cukier. Wszystko zagnieść. Dodać jajka i zagniatać, aż zrobi się elastycznie i zwarte. Wsadzić do lodówki na 1-2 godziny.
Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok 0.5 - 1 cm. Powierzchnia musi być większa od średnicy tarty, w zależności od wysokości brzegu. Wyłożyć natłuszczoną foremkę ciastem i piec ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wiem, że często radzi się, żeby położyć na ciasto papier i wysypać fasolą, ale jeszcze nigdy to ciasto mi się nie wybrzuszyło, zawsze jest idealnie płaskie.
"góra"
3 banany
łyżka miodu
garść orzechów laskowych
2 białka
2 łyżki cukru pudru
Rozpuścić miód w garnuszku i zestawić, jak tylko będzie zupełnie płynny. Wrzucić do niego pokrojone na plasterki banany. Mają się tylko umoczyć w płynnym miodzie, nie trzeba ich gotować, ani nic. Ubić pianę z białek, kiedy będzie sztywna wsypać cukier i dalej ubijać, aż będzie błyszcząca. Małymi porcjami wrzucać posiekane drobno orzechy i wymieszać. Wyłożyć banany na gotowy spód tarty, na to wylać białko.
Piec w 180 stopniach przez 15 minut, a potem zmniejszyć temp do 150 i piec jeszcze pół godziny.
Bardzo słodkie, ale pyszne
