- Mar 20, 2008
- 7,689
- 860
- 113
Jest to wariacja na temat sławnego już Banoffee Pie i Razowej tarty z bananami z równie znanej Kwestii Smaku. Po czekoladowym kajmaku spodziewałam się niewiarygodnej słodyczy, jednakże banany z kwaskowatym posmakiem cytryny i niesłodzona ubita kremówka równoważą smak i w efekcie otrzymujemy niewiarygodnie pyszne ciasto. Nie zastanawiajcie się więc zbyt długo, przystąpcie lepiej od razu do działania!
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto kruche przygotować wg tego przepisu (będziemy potrzebować 1/3 ciasta, resztę można zamrozić i spokojnie przetrzymywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy). Wyłożyć nim formę do tarty, spód podziurkować widelcem, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, nieco obciążyć grochem (lub ryżem, kukurydzą itp... zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu ciasta
). Piec ok 15 minut. Następnie ściągnąć folię/papier z obciążeniem i piec do czasu lekkiego zrumienienia ciasta czyli ok. 10 - 15 minut. Następnie ciasto wystudzić.
Czekoladowa masa kajmakowa: 1 1/2 szklanki kremówki wymieszać z cukrem i gotować na niedużym ogniu przez ok. 40 minut. Należy pamiętać o tym, żeby masę od czasu do czasu mieszać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać 100 g czekolady i wymieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia.
500 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, dodając na koniec fix do śmietany. Banany obrać ze skóry pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny (ja obierałam po jednym bananie i plasterki moczyłam kilkanaście sekund w soku). Masę czekoladową wyłożyć na kruche ciasto, układać na niej banany, przykryć je bitą śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą.


Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto kruche przygotować wg tego przepisu (będziemy potrzebować 1/3 ciasta, resztę można zamrozić i spokojnie przetrzymywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy). Wyłożyć nim formę do tarty, spód podziurkować widelcem, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, nieco obciążyć grochem (lub ryżem, kukurydzą itp... zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu ciasta

Czekoladowa masa kajmakowa: 1 1/2 szklanki kremówki wymieszać z cukrem i gotować na niedużym ogniu przez ok. 40 minut. Należy pamiętać o tym, żeby masę od czasu do czasu mieszać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać 100 g czekolady i wymieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia.
500 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno, dodając na koniec fix do śmietany. Banany obrać ze skóry pokroić na talarki, skropić sokiem z cytryny (ja obierałam po jednym bananie i plasterki moczyłam kilkanaście sekund w soku). Masę czekoladową wyłożyć na kruche ciasto, układać na niej banany, przykryć je bitą śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą.

Ostatnią edycję dokonał moderator: