Tarta cukiniowo-krewetkowa

Lis 27, 2004
3,568
0
0
W przepisie bylo tak:

400 g cukinii
2 zabki czosnku
3 lyzki oliwy
2 lyzki tartego parmezanu
4 jajka
200 ml mleka
100 ml smietany
30 g orzeszkow piniowych
sol, pieprz
100 g sera "caprino" lub innego sera koziego

(Tu dygresja: "caprino" to powinien byc swiezy serek kozi, taki pakowany w papierowe tutki. Gdyby nie to, ze sa tez "caprino" ale z mleka krowiego. Jak mozna zrobic kozi ser z mleka krowiego to ja sie zastanawiam juz od 26 lat... :dump: No ale skoro Wlosi potrafia - to pies im morde lizal. :mrgreen: )

Ciasto na spod tarty - jakie kto chce. Ja dalam gotowe, kruche.

Cukinie pokrojona w cienkie plasterki podsmazyc na oliwie ze zmiazdzonym czosnkiem, ale nie na brazowo. Jak miekka ostudzic, wyjac czosnek, posolic, popieprzyc i zmiksowac. Pod koniec miksowania dodac ten kozi serek.
Osobno rozbic 4 jajka z parmezanem, mlekiem i smietana. Tez posolic i popieprzyc. Wymieszac z miksem cukiniowym.

Przygotowac ciasto w formie do tarty (ja podpiekam na pusto przez 10 minut), wlac mase, posypac orzeszkami piniowymi (mnie od razu poszly na dno, bo masa jest dosc plynna) i piec w temp. 170 stopni okolo 25-30 minut w piekarniku.

A na koniec moje udoskonalenie: mialam troche duzych krewetek (juz gotowanych) wiec ulozylam na wierzchu tarty przed pieczeniem. Tez poszly na dno, ale w smaku bylo pyszne.
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy