- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
W przepisie bylo tak:
400 g cukinii
2 zabki czosnku
3 lyzki oliwy
2 lyzki tartego parmezanu
4 jajka
200 ml mleka
100 ml smietany
30 g orzeszkow piniowych
sol, pieprz
100 g sera "caprino" lub innego sera koziego
(Tu dygresja: "caprino" to powinien byc swiezy serek kozi, taki pakowany w papierowe tutki. Gdyby nie to, ze sa tez "caprino" ale z mleka krowiego. Jak mozna zrobic kozi ser z mleka krowiego to ja sie zastanawiam juz od 26 lat...
No ale skoro Wlosi potrafia - to pies im morde lizal.
)
Ciasto na spod tarty - jakie kto chce. Ja dalam gotowe, kruche.
Cukinie pokrojona w cienkie plasterki podsmazyc na oliwie ze zmiazdzonym czosnkiem, ale nie na brazowo. Jak miekka ostudzic, wyjac czosnek, posolic, popieprzyc i zmiksowac. Pod koniec miksowania dodac ten kozi serek.
Osobno rozbic 4 jajka z parmezanem, mlekiem i smietana. Tez posolic i popieprzyc. Wymieszac z miksem cukiniowym.
Przygotowac ciasto w formie do tarty (ja podpiekam na pusto przez 10 minut), wlac mase, posypac orzeszkami piniowymi (mnie od razu poszly na dno, bo masa jest dosc plynna) i piec w temp. 170 stopni okolo 25-30 minut w piekarniku.
A na koniec moje udoskonalenie: mialam troche duzych krewetek (juz gotowanych) wiec ulozylam na wierzchu tarty przed pieczeniem. Tez poszly na dno, ale w smaku bylo pyszne.
400 g cukinii
2 zabki czosnku
3 lyzki oliwy
2 lyzki tartego parmezanu
4 jajka
200 ml mleka
100 ml smietany
30 g orzeszkow piniowych
sol, pieprz
100 g sera "caprino" lub innego sera koziego
(Tu dygresja: "caprino" to powinien byc swiezy serek kozi, taki pakowany w papierowe tutki. Gdyby nie to, ze sa tez "caprino" ale z mleka krowiego. Jak mozna zrobic kozi ser z mleka krowiego to ja sie zastanawiam juz od 26 lat...
Ciasto na spod tarty - jakie kto chce. Ja dalam gotowe, kruche.
Cukinie pokrojona w cienkie plasterki podsmazyc na oliwie ze zmiazdzonym czosnkiem, ale nie na brazowo. Jak miekka ostudzic, wyjac czosnek, posolic, popieprzyc i zmiksowac. Pod koniec miksowania dodac ten kozi serek.
Osobno rozbic 4 jajka z parmezanem, mlekiem i smietana. Tez posolic i popieprzyc. Wymieszac z miksem cukiniowym.
Przygotowac ciasto w formie do tarty (ja podpiekam na pusto przez 10 minut), wlac mase, posypac orzeszkami piniowymi (mnie od razu poszly na dno, bo masa jest dosc plynna) i piec w temp. 170 stopni okolo 25-30 minut w piekarniku.
A na koniec moje udoskonalenie: mialam troche duzych krewetek (juz gotowanych) wiec ulozylam na wierzchu tarty przed pieczeniem. Tez poszly na dno, ale w smaku bylo pyszne.
