- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
przepis Amy Scherber i Toy Kim Dupree, "The Sweeter Side of Amy's Bread" publikowany rowniez na stronie Marthy Stewart.
Albo do kupienia w Amy cukiernio-piekarni na Manhatanie
Ciasto
1/2 szkl + 3 lyzki zimnego masla ciapnietego w kostke (155g)
1 1/2 szkl maki (250g)
1/2 szkl cukru pudru
3 lyzki skrobi kukurydzianej
1 1/2 lyzeczki grubej soli (w wersji bezmlecznej uzywam solonej margaryny pomijajac sol)
Krem
2 szkl cukru (tutejszy jest drobniejszy niz polski, chodzi o zwykly cukier, krysztal za gruby)
4 duze jajka
3 lyzki maki
1/2 szkl + 2 lyzki + 3/4 lyzeczki soku z cytryny (koniecznie z cytryny! nie z zadnej butelki
)
1/4 szkl + 1 lyzka mleka
1/4 lyzeczki grubej soli
Piekarnik rozgrzac do 175C (350F) blache 23x30 (moze tez byc duza tortownica) wysmarowac maslem.
Suche skladniki na ciasto wymieszac i polaczyc z maslem malakserem, nozem do kruchego lub palcami.
Powstaly 'zwirek' wysypac na blache, utworzyc rant (kele 1cm), wyrownac i ugniesc. Wrzucic do zamrazarki na 30 min (lodowka tez wystarczy)
Piec do czasu kiedy spod bedzie zloty okolo 20 min odwracajac blache w polowie pieczenia (glebiej piekarnik zwykle piecze mocniej niz przy drzwiczkach.
Skladniki na krem dobrze wymieszac, zaczynajac od roztrzepania jajek.
Ale... nie przedobrzyc
bo robi sie pianka, ktora sie latwo pali.
Spod wyciagnac z piekarnika, na cieply (ja go specjalnie nie studze) wylac mase na krem i piec nastepne 20 min.
Krem powinien sie tylko-tylko sciac, ale nie zbrazowiec. Jak zbrazowieje na wierzchu tez szkody nie ma
Kroic na kwadraty (20szt) po calkowitym ostudzeniu. Przechowywac w lodowce.
Bede robila ten spod do quiche, bo mini gotowych nie bylo
to wrzuce przepis w 'normalnych' jednostkach miary.

Albo do kupienia w Amy cukiernio-piekarni na Manhatanie

Ciasto
1/2 szkl + 3 lyzki zimnego masla ciapnietego w kostke (155g)
1 1/2 szkl maki (250g)
1/2 szkl cukru pudru
3 lyzki skrobi kukurydzianej
1 1/2 lyzeczki grubej soli (w wersji bezmlecznej uzywam solonej margaryny pomijajac sol)
Krem
2 szkl cukru (tutejszy jest drobniejszy niz polski, chodzi o zwykly cukier, krysztal za gruby)
4 duze jajka
3 lyzki maki
1/2 szkl + 2 lyzki + 3/4 lyzeczki soku z cytryny (koniecznie z cytryny! nie z zadnej butelki

1/4 szkl + 1 lyzka mleka
1/4 lyzeczki grubej soli
Piekarnik rozgrzac do 175C (350F) blache 23x30 (moze tez byc duza tortownica) wysmarowac maslem.
Suche skladniki na ciasto wymieszac i polaczyc z maslem malakserem, nozem do kruchego lub palcami.
Powstaly 'zwirek' wysypac na blache, utworzyc rant (kele 1cm), wyrownac i ugniesc. Wrzucic do zamrazarki na 30 min (lodowka tez wystarczy)
Piec do czasu kiedy spod bedzie zloty okolo 20 min odwracajac blache w polowie pieczenia (glebiej piekarnik zwykle piecze mocniej niz przy drzwiczkach.
Skladniki na krem dobrze wymieszac, zaczynajac od roztrzepania jajek.
Ale... nie przedobrzyc

Spod wyciagnac z piekarnika, na cieply (ja go specjalnie nie studze) wylac mase na krem i piec nastepne 20 min.
Krem powinien sie tylko-tylko sciac, ale nie zbrazowiec. Jak zbrazowieje na wierzchu tez szkody nie ma

Kroic na kwadraty (20szt) po calkowitym ostudzeniu. Przechowywac w lodowce.
Bede robila ten spod do quiche, bo mini gotowych nie bylo


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: