- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Tarta czekoladowa a'la brownies z gruszkami:
ciasto:
2 żółtka
60 g masła
140 g mąki
50 g cukru pudru
zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut. To będą raczej takie
suche okruchy niż klejące się do rąk ciasto.
Wierzch:
3 dojrzałe gruszki - obrane i pokrojone na ćwiartki
75 g masła
75 g cukru
1 jajko
20 g mielonych migdałów
75 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do piecz.
25 g kakao
50 ml mleka
Mało utrzeć z cukrem, następnie po kolei dodawać pozostałe składniki (oprócz
gruszek).
Piekarnik nagrzać do temp. 190 st C.
Cisatem kruchym wyłożyć dno małej tortownicy (ok. 20 cm, ja użyłam większej i
ledwo mi starczyło kremu). Na spodzie ułożyć gruszki dupkami do góry. Na to
wyłożyć krem czekoladowy. Piec 30 minut, następnie przykryć wierzch folią alu i
dopiekać jeszcze 15 minut.
Smacznego

ciasto:
2 żółtka
60 g masła
140 g mąki
50 g cukru pudru
zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut. To będą raczej takie
suche okruchy niż klejące się do rąk ciasto.
Wierzch:
3 dojrzałe gruszki - obrane i pokrojone na ćwiartki
75 g masła
75 g cukru
1 jajko
20 g mielonych migdałów
75 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do piecz.
25 g kakao
50 ml mleka
Mało utrzeć z cukrem, następnie po kolei dodawać pozostałe składniki (oprócz
gruszek).
Piekarnik nagrzać do temp. 190 st C.
Cisatem kruchym wyłożyć dno małej tortownicy (ok. 20 cm, ja użyłam większej i
ledwo mi starczyło kremu). Na spodzie ułożyć gruszki dupkami do góry. Na to
wyłożyć krem czekoladowy. Piec 30 minut, następnie przykryć wierzch folią alu i
dopiekać jeszcze 15 minut.
Smacznego