- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Zaskakująco smaczne połączenie smaków słodkich, ostrych i wytrawnych i doskonały sposób na wykorzystanie dyni. Przepis podała Cipcipkurka tu: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,60272468,60272468.html
Składniki na formę ok. 26 cm
Ciasto:
- 30 dkg mąki
- 15 dkg masła zimnego
- 1/2 łyżeczki soli
- zimna woda
Masło rozetrzeć szybko w mące wymieszanej z solą, dodając po trochu wody uformować kulę ciasta, spłaszczyć, zawinąc w folię i schłodzić.
Nadzienie:
- 60 dkg dyni oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka ciemnego cukru
- 2-3 łyżeczki tabasco
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki ketchupu
- 15 dkg szynki pokrojonej w kostkę
- 80 g pekanów
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- 125 ml śmietany 30%
Wymieszać w misce wszystkie składniki dodając na koniec dynię. Jajka rozkłócić ze śmietaną.
Ciasto przełozyć do formy tartowej, nakłuć widelcem i zapiekać z obciążeniem10-15 minut w 200*C. Następnie wyłożyć na ciasto nadzienie, polać polewą i zapiekać 30-45 minut w 200*C.
Moje uwagi:
Dodałam znacznie więcej tabasco, bo przy 3 łyżeczkach masa wydawała mi się mdła, a to nadzienie musi być wyraźnie przyprawione. Wszystkie składniki pokroiłam drobno ale orzechy lepiej jak będą jednak w większych kawałkach, bo gdzieś przepadły choć ich smak jest wyraźny. Użyłam dyni bananowej, ok. 40 dkg po oczyszczeniu. Dodałam jeszcze trochę papryki wędzonej, IMO bardzo tu pasuje.
Bardzo polecam tę tartę, smak jest świetny, lekko ostry z kawałkami orzechów i jędrnej dyni

Składniki na formę ok. 26 cm
Ciasto:
- 30 dkg mąki
- 15 dkg masła zimnego
- 1/2 łyżeczki soli
- zimna woda
Masło rozetrzeć szybko w mące wymieszanej z solą, dodając po trochu wody uformować kulę ciasta, spłaszczyć, zawinąc w folię i schłodzić.
Nadzienie:
- 60 dkg dyni oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka ciemnego cukru
- 2-3 łyżeczki tabasco
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki ketchupu
- 15 dkg szynki pokrojonej w kostkę
- 80 g pekanów
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- 125 ml śmietany 30%
Wymieszać w misce wszystkie składniki dodając na koniec dynię. Jajka rozkłócić ze śmietaną.
Ciasto przełozyć do formy tartowej, nakłuć widelcem i zapiekać z obciążeniem10-15 minut w 200*C. Następnie wyłożyć na ciasto nadzienie, polać polewą i zapiekać 30-45 minut w 200*C.
Moje uwagi:
Dodałam znacznie więcej tabasco, bo przy 3 łyżeczkach masa wydawała mi się mdła, a to nadzienie musi być wyraźnie przyprawione. Wszystkie składniki pokroiłam drobno ale orzechy lepiej jak będą jednak w większych kawałkach, bo gdzieś przepadły choć ich smak jest wyraźny. Użyłam dyni bananowej, ok. 40 dkg po oczyszczeniu. Dodałam jeszcze trochę papryki wędzonej, IMO bardzo tu pasuje.
Bardzo polecam tę tartę, smak jest świetny, lekko ostry z kawałkami orzechów i jędrnej dyni