Jest bardzo podobna do tarty Bajaderki, ale jednak ciut inna.
TARTA JABŁKOWA
Składniki:
3 szkl mąki pszennej
250 g tłuszczu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 jabłek
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru kryształu grubego lub 2 łyżki krokantu orzechowego
3 jabłka obieramy, pozbawiamy gnazd nasiennych i kroimy na drobne cząstki. Jak już uporaliśmy się z krojeniem to wrzucamy je do garnuszka i pod przykryciem dusimy kilka minut by puściły sok i zmiękły. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Tłuszcz kroimy na kawałki i zagniatamy razem z mąką (jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera to wszystko wrzucamy do środka, włączamy i czekamy aż się nam jedna duża kula utworzy
)
Kulę przekładamy na papier wielkości blachy piekarnika i tam rozwałkowujemy na maksymalnie duże (mieszczące się jednak na papierze) koło. Do uduszonych jabłek wspujemy skrobię, dokładnie mieszamy i wylewamy na środek ciasta. Rozgarniamy masę delikatnie, pozostawiając 5 cm od brzegu koła nie posmarowane. Obieramy pozostałe jabłka, pozbawiamy gniazd nasiennych, tniemy na ósemki i układamy na masie jabłkowej - wzorek zależny od fantazji. Zawijamy brzegi ciasta do góry, lekko zwilżamy wodą, posypujemy cukrem (lub krokantem) i pieczemy w 170 st. C ok 45 min.

TARTA JABŁKOWA
Składniki:
3 szkl mąki pszennej
250 g tłuszczu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 jabłek
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru kryształu grubego lub 2 łyżki krokantu orzechowego
3 jabłka obieramy, pozbawiamy gnazd nasiennych i kroimy na drobne cząstki. Jak już uporaliśmy się z krojeniem to wrzucamy je do garnuszka i pod przykryciem dusimy kilka minut by puściły sok i zmiękły. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy i dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Tłuszcz kroimy na kawałki i zagniatamy razem z mąką (jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera to wszystko wrzucamy do środka, włączamy i czekamy aż się nam jedna duża kula utworzy

Kulę przekładamy na papier wielkości blachy piekarnika i tam rozwałkowujemy na maksymalnie duże (mieszczące się jednak na papierze) koło. Do uduszonych jabłek wspujemy skrobię, dokładnie mieszamy i wylewamy na środek ciasta. Rozgarniamy masę delikatnie, pozostawiając 5 cm od brzegu koła nie posmarowane. Obieramy pozostałe jabłka, pozbawiamy gniazd nasiennych, tniemy na ósemki i układamy na masie jabłkowej - wzorek zależny od fantazji. Zawijamy brzegi ciasta do góry, lekko zwilżamy wodą, posypujemy cukrem (lub krokantem) i pieczemy w 170 st. C ok 45 min.