- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Tarta kokosowa
składniki
Ciasto:
20 dag kruchych ciasteczek
1 1/4 szklanki wiorkow kokosowych
4 lyzki roztopionego masla
Nadzienie:
3/4 szklanki cukru
2 duze jajka
1 duze zoltko
3 lyzki maki
1 1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki wiorkow kokosowych
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1/8 lyzeczki ekstraktu kokosowego
Na wierzch:
2/3 szklanki wiorkow kokosowych
1 1/4 szklanki smietanki kremowki
3 lyzki cukru
1/8 lyzeczki ekstraktu kokosowego
sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Ciasteczka bardzo drobno zmielic (najlepiej w malakserze), powinno byc 2 szklanki okruszkow. Do rozdrobnionych ciasteczek w malakserze dodac wiorki kokosowe i maslo i dobrze posiekac razem. Wsypac do formy na tarte o srednicy 22cm i mocno wciskajac wylozyc okruszkami dno i boki formy. Wsunac do piekarnika i piec okolo 15 minut az lekko sie ozloci, wyjac i calkowice ostudzic na drucianej siateczce.
Nadzienie:
W misce wymieszac cukier, jajka, zoltko i make. W rondlu zagotowac mleko z kokosem na srednim ogniu mieszajc aby sie nie przypalilo. Stopniowo wlewac gorace mleko do mieszanki jajecznej w misce ciagle mieszajac. Przelac powstala mase z powrotem do rondla i gotowac az masa zagotuje sie i zgestnieje. Zdjac z palnika, dodac wanilie i ekstrakt kokosowy. Przelozyc do malej miski i przykryc folia plastikowa ulozona bezposrednio na kremie aby zapobiec tworzeniu sie kozucha. Dobrze schlodzic w lodowce, conajmniej przez 2 godziny.
Wypelnic kremem upieczony spod, przykryc i ponownie schlodzic. Wiorki kokosowe lekko zrumienic na patelni. Kremowke ubic z cukrem i ekstraktem kokosowym na sztywno i rownomiernie rozlozyc na kremie kokosowym. Posypac zrumienionym kokosem.
składniki
Ciasto:
20 dag kruchych ciasteczek
1 1/4 szklanki wiorkow kokosowych
4 lyzki roztopionego masla
Nadzienie:
3/4 szklanki cukru
2 duze jajka
1 duze zoltko
3 lyzki maki
1 1/2 szklanki mleka
1 1/2 szklanki wiorkow kokosowych
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
1/8 lyzeczki ekstraktu kokosowego
Na wierzch:
2/3 szklanki wiorkow kokosowych
1 1/4 szklanki smietanki kremowki
3 lyzki cukru
1/8 lyzeczki ekstraktu kokosowego
sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Ciasteczka bardzo drobno zmielic (najlepiej w malakserze), powinno byc 2 szklanki okruszkow. Do rozdrobnionych ciasteczek w malakserze dodac wiorki kokosowe i maslo i dobrze posiekac razem. Wsypac do formy na tarte o srednicy 22cm i mocno wciskajac wylozyc okruszkami dno i boki formy. Wsunac do piekarnika i piec okolo 15 minut az lekko sie ozloci, wyjac i calkowice ostudzic na drucianej siateczce.
Nadzienie:
W misce wymieszac cukier, jajka, zoltko i make. W rondlu zagotowac mleko z kokosem na srednim ogniu mieszajc aby sie nie przypalilo. Stopniowo wlewac gorace mleko do mieszanki jajecznej w misce ciagle mieszajac. Przelac powstala mase z powrotem do rondla i gotowac az masa zagotuje sie i zgestnieje. Zdjac z palnika, dodac wanilie i ekstrakt kokosowy. Przelozyc do malej miski i przykryc folia plastikowa ulozona bezposrednio na kremie aby zapobiec tworzeniu sie kozucha. Dobrze schlodzic w lodowce, conajmniej przez 2 godziny.
Wypelnic kremem upieczony spod, przykryc i ponownie schlodzic. Wiorki kokosowe lekko zrumienic na patelni. Kremowke ubic z cukrem i ekstraktem kokosowym na sztywno i rownomiernie rozlozyc na kremie kokosowym. Posypac zrumienionym kokosem.
