- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Tarta kokosowo -cytrynowa bez spodu
Przepis inspirowany tartą cytrynową Billa Grangera z książki "Najlepsze przepisy Billa":
https://cookit.pl/przepis/300475/CIASTO+CYT...+BILLA+GRANGERA
Bardzo ciekawa konsystencja, na ciepło bardzo kremowa, nieco przypominająca pudding, a na zimno - sernik.
W smaku niezbyt słodka, orzeźwiająca.
Forma 20 x 20 cm, cienko wysmarowana masłem
Składniki:
5 jajek
ok. 200 g cukru pudru
"śmietanka" uzyskana z jednej puszki mleka kokosowego
400 ml śmietanki kremówki
ok. 125 g mąki
ok. 80 g stopionego masła (nie ważyłam, odkroiłam na oko)
skórka otarta z 2 cytryn bio
sok z 3 cytryn
Masy nie ubijałam; połączyłam tylko wszystkie składniki.
Piekłam w kąpieli wodnej ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem trochę schłodziłam i posypałam odrobiną cukru pudru.
Bardzo smaczna na ciepło i zimno.
Lubiący słodkie wypieki powinni dać więcej cukru.

Przepis inspirowany tartą cytrynową Billa Grangera z książki "Najlepsze przepisy Billa":
https://cookit.pl/przepis/300475/CIASTO+CYT...+BILLA+GRANGERA
Bardzo ciekawa konsystencja, na ciepło bardzo kremowa, nieco przypominająca pudding, a na zimno - sernik.
W smaku niezbyt słodka, orzeźwiająca.
Forma 20 x 20 cm, cienko wysmarowana masłem
Składniki:
5 jajek
ok. 200 g cukru pudru
"śmietanka" uzyskana z jednej puszki mleka kokosowego
400 ml śmietanki kremówki
ok. 125 g mąki
ok. 80 g stopionego masła (nie ważyłam, odkroiłam na oko)
skórka otarta z 2 cytryn bio
sok z 3 cytryn
Masy nie ubijałam; połączyłam tylko wszystkie składniki.
Piekłam w kąpieli wodnej ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem trochę schłodziłam i posypałam odrobiną cukru pudru.
Bardzo smaczna na ciepło i zimno.
Lubiący słodkie wypieki powinni dać więcej cukru.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: