- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis oryginalny podała Miszam w Galerii Potraw: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79448041,79448041.html Ja wprowadziłam parę zmian, o których piszę niżej.
Ciasto:
250 g mąki
125 masła
2 żółtka
1 łyżeczka melasy z cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy (zamiast melasy i cukru waniliowego można dodać dwie łyżki
cukru trzcinowego lub zwykłego)
Wszystkie składniki ciasta zmiksować, przełożyć do formy (24cm) wyłożonej
papierem do pieczenia. Uformować ok. 3cm brzeg, ewentualnie schłodzić, podpiec
na sucho 15 min w piekarniku nagrzanym 180C.
Masa orzechowa:
200g masła
180g cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
50g mąki pszennej
100g zmielonych migdałów
100g zmielonych orzechów włoskich
100g zmielonych orzechów laskowych
Masło ubić z cukrami na puszystą masę, dodawać, po jednym, jajka cały czas
miksując. Wymieszać z orzechami i mąką, przełożyć na podpieczone ciasto, piec
ok. 30 min w 170C do lekkiego zrumienienia.
Wierzch:
Przyrumienić 100g drobnego cukru, zalać 120g śmietany UHT 30%, gotować do
zgęstnienia, zdjąć z ognia, dodać łyżkę rumu, udekorować ciasto.
Moje modyfikacje:
- do ciasta użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej
- dodałam więcej melasy - ok. 2 łyżek
- do masy orzechowej dodałam połowę masła i tylko orzechy laskowe
- orzechy wcześniej uprażyłam w 200*C przez ok. 10 minut żeby pozbyć się skórki

Ciasto:
250 g mąki
125 masła
2 żółtka
1 łyżeczka melasy z cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy (zamiast melasy i cukru waniliowego można dodać dwie łyżki
cukru trzcinowego lub zwykłego)
Wszystkie składniki ciasta zmiksować, przełożyć do formy (24cm) wyłożonej
papierem do pieczenia. Uformować ok. 3cm brzeg, ewentualnie schłodzić, podpiec
na sucho 15 min w piekarniku nagrzanym 180C.
Masa orzechowa:
200g masła
180g cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
50g mąki pszennej
100g zmielonych migdałów
100g zmielonych orzechów włoskich
100g zmielonych orzechów laskowych
Masło ubić z cukrami na puszystą masę, dodawać, po jednym, jajka cały czas
miksując. Wymieszać z orzechami i mąką, przełożyć na podpieczone ciasto, piec
ok. 30 min w 170C do lekkiego zrumienienia.
Wierzch:
Przyrumienić 100g drobnego cukru, zalać 120g śmietany UHT 30%, gotować do
zgęstnienia, zdjąć z ognia, dodać łyżkę rumu, udekorować ciasto.
Moje modyfikacje:
- do ciasta użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej
- dodałam więcej melasy - ok. 2 łyżek
- do masy orzechowej dodałam połowę masła i tylko orzechy laskowe
- orzechy wcześniej uprażyłam w 200*C przez ok. 10 minut żeby pozbyć się skórki

