- Sty 22, 2007
- 34
- 0
- 0
ciasto:
200g mąki
100g masła, miękkiego
50g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
składniki połączyć, zagnieść z nich kruche ciasto i zostawić w lodówce ok. godziny
później rozwałkować, wyłożyć nim formę (ok. 23/23 cm) podpiec na złoty kolor (ok. 15 min. 180 C)
wiśnie:
300g wiśni - wydrylowanych
sok, który puszczą przy drylowaniu (ok 1/4 szklanki, u mnie było trochę mniej)
1/4 szkl. cukru
sok i cukier podgrzać w garnuszku, do jego rozpuszczenia
dorzucić do tego wiśnie i gotować je 10-15 min, odcedzić z soku, ostudzić
masa orzechowa:
120g masła, miękkiego
120g cukru
3 jajka + białko (z tego jajka od ciasta
)
200g zmielonych orzechów laskowych
masło utrzeć z cukrem (mikserem)
do puszystej masy dodawać kolejno jajka (stopniowo, żeby się nie zważyło)
(jeśli będą w temp. pokojowej łatwiej będzie tego uniknąć)
na koniec wmieszać delikatnie orzechy
A teraz składamy elementy...
Na podpieczoną tartę wykładamy 1/4 masy orzechowej,
na to wiśnie, a na nie resztę masy - tak żeby przykryła owoce
Piec ok. 25 min w 180 C
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

200g mąki
100g masła, miękkiego
50g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
składniki połączyć, zagnieść z nich kruche ciasto i zostawić w lodówce ok. godziny
później rozwałkować, wyłożyć nim formę (ok. 23/23 cm) podpiec na złoty kolor (ok. 15 min. 180 C)
wiśnie:
300g wiśni - wydrylowanych
sok, który puszczą przy drylowaniu (ok 1/4 szklanki, u mnie było trochę mniej)
1/4 szkl. cukru
sok i cukier podgrzać w garnuszku, do jego rozpuszczenia
dorzucić do tego wiśnie i gotować je 10-15 min, odcedzić z soku, ostudzić
masa orzechowa:
120g masła, miękkiego
120g cukru
3 jajka + białko (z tego jajka od ciasta

200g zmielonych orzechów laskowych
masło utrzeć z cukrem (mikserem)
do puszystej masy dodawać kolejno jajka (stopniowo, żeby się nie zważyło)
(jeśli będą w temp. pokojowej łatwiej będzie tego uniknąć)
na koniec wmieszać delikatnie orzechy
A teraz składamy elementy...

Na podpieczoną tartę wykładamy 1/4 masy orzechowej,
na to wiśnie, a na nie resztę masy - tak żeby przykryła owoce
Piec ok. 25 min w 180 C
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem


