- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Wakacyjne ciasto z dużą ilością jagód, lekkiego kremu i spód przypominający shortbread.
Ciasto powinno być zjedzone w dniu przygotowania, aby spód nie zmiękł pod wpływem kremu.
Przepis pochodzi z książki "Desery" Konemanna.
Spód:
155 g mąki
2 łyżki miałkiego cukru
90 g masła zimnego, posiekanego
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Krem:
250 ml mleka
3 żółtka
60 g cukru pudru
2 łyżki mąki
1 cukier waniliowy
Mleko zagotować. W misce ubić żółtka z cukrem na kogel mogel. Dodać mąkę. Do kogla mogla powoli wlewać gorące mleko. Zmiksować.
Następnie przełożyć wszystko do garnka i mieszając trzepaczką gotować ok. 2 minuty aż krem zacznie gęstnieć.
Zdjąć z ognia, przykryć garnek folią aluminiową (dzięki temu na kremie nie zrobi się kożuch) i odstawić do wystudzenia.
Piekarnik nagrzac do 190 st C.
Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę do tart.
Piec ok. 30 minut (w początkowej fazie przykryć wierzch papierem i wysypać fasolą - ja tego nie robię, bo mi się nie chce
, ale pilnuję ciasta, by się równo rumieniło i nie spaliło.
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Kiedy krem i ciasto są zimne, wypełnić formę z ciastem kremem. Na to wyłożyć dowolne sezonowe owoce.
W garnuszku podgrzać 1/2 słoika dżemu morelowego i posmarować nim wierzch owoców (używamy tylko tego rzadkiego, bez moreli).
Wstawiamy do lodówki, by lekko stężało.
Smacznego!
Ciasto powinno być zjedzone w dniu przygotowania, aby spód nie zmiękł pod wpływem kremu.
Przepis pochodzi z książki "Desery" Konemanna.

Spód:
155 g mąki
2 łyżki miałkiego cukru
90 g masła zimnego, posiekanego
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Krem:
250 ml mleka
3 żółtka
60 g cukru pudru
2 łyżki mąki
1 cukier waniliowy
Mleko zagotować. W misce ubić żółtka z cukrem na kogel mogel. Dodać mąkę. Do kogla mogla powoli wlewać gorące mleko. Zmiksować.
Następnie przełożyć wszystko do garnka i mieszając trzepaczką gotować ok. 2 minuty aż krem zacznie gęstnieć.
Zdjąć z ognia, przykryć garnek folią aluminiową (dzięki temu na kremie nie zrobi się kożuch) i odstawić do wystudzenia.
Piekarnik nagrzac do 190 st C.
Wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim formę do tart.
Piec ok. 30 minut (w początkowej fazie przykryć wierzch papierem i wysypać fasolą - ja tego nie robię, bo mi się nie chce
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Kiedy krem i ciasto są zimne, wypełnić formę z ciastem kremem. Na to wyłożyć dowolne sezonowe owoce.
W garnuszku podgrzać 1/2 słoika dżemu morelowego i posmarować nim wierzch owoców (używamy tylko tego rzadkiego, bez moreli).
Wstawiamy do lodówki, by lekko stężało.
Smacznego!