- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
3 łyżeczki masła
3/4 szkl cukru
cukier wanilinowy
2 jajka
5 łyżek gęstej śmietany
3 łyżki oleju
2 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć masło cukrami. Nie przerywając ucierania dodać jajka. Ciągle ucierając dodawać na zmianę po łyżce śmietanę, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej formy (u mnie tortownica a 23 cm). Piec ok. 45- 50 min w 180 st. Ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Wersja ze śliwkami (600 g węgierek):
Wersja z gruszkami (duża puszka, albo ok 750 g):
3/4 szkl cukru
cukier wanilinowy
2 jajka
5 łyżek gęstej śmietany
3 łyżki oleju
2 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć masło cukrami. Nie przerywając ucierania dodać jajka. Ciągle ucierając dodawać na zmianę po łyżce śmietanę, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej formy (u mnie tortownica a 23 cm). Piec ok. 45- 50 min w 180 st. Ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Wersja ze śliwkami (600 g węgierek):

Wersja z gruszkami (duża puszka, albo ok 750 g):


Ostatnią edycję dokonał moderator: