Do wykonania tej tarty najlepiej jest mieć patelnie z odpinaną raczką.
Około 6 duzych jabłek (1kg) obieramy i kroimy na ćwiartki lub na szóstki. Wykrawamy gniazda nasienne.
Na dno wysypujemy cukier tak aby była równa warstwa, moze byc bialy, brazowy lub mieszany j, jak sie rozpusci dodajemy lyzke masla i mieszamy. Stawiamy na gazie i rozgrzewamy, aż się stopi i powstanie karmel.
Następnie zdejmujemy z ognia, układamy ładnie jabłka i posypujemy cynamonem (choć nie jest to konieczne, ale ja lubię).
Następnie patelnie z jabłkami przykrywamy płatem francuskiego ciasta. Można wylepić brzeg z pozostałości ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do ok 180-200 stopni przez mniej wiecej 20 minut, aż ciasto francuskie lekko sie zrumieni. Wyjąć z piekarnika, przykryć talerzem i odwrócić. Jeść z bitą śmietaną lub lodami na ciepło.
Smacznego!!!
Około 6 duzych jabłek (1kg) obieramy i kroimy na ćwiartki lub na szóstki. Wykrawamy gniazda nasienne.
Na dno wysypujemy cukier tak aby była równa warstwa, moze byc bialy, brazowy lub mieszany j, jak sie rozpusci dodajemy lyzke masla i mieszamy. Stawiamy na gazie i rozgrzewamy, aż się stopi i powstanie karmel.
Następnie zdejmujemy z ognia, układamy ładnie jabłka i posypujemy cynamonem (choć nie jest to konieczne, ale ja lubię).
Następnie patelnie z jabłkami przykrywamy płatem francuskiego ciasta. Można wylepić brzeg z pozostałości ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do ok 180-200 stopni przez mniej wiecej 20 minut, aż ciasto francuskie lekko sie zrumieni. Wyjąć z piekarnika, przykryć talerzem i odwrócić. Jeść z bitą śmietaną lub lodami na ciepło.
Smacznego!!!
Ostatnią edycję dokonał moderator: