- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Uwielbiam tarty. ta pobiła smakowo większość mi znanych. Powstała spontanicznie po przeglądzie lodówki.
Składniki na spód:
2 szklanki ugotowanej fasoli
ząbek czosnku
sól, pieprz
zmiksować wszystko na gładko, wysmarować masą formę - u mnie okrągła, silikonowa, średnica 28 cm, więc nie musiałam jej natłuszczać ani wykładać papierem do pieczenia.
gdy fasolę ugotujesz dzień wcześniej, łączny czas przygotowania całego posiłku nie zajmie więcej jak 10 minut.
Składniki na farsz:
1 cebula
7-8 pieczarek
2 średnie cukinie
2 gruntowe ogórki
pęczek natki pietruszki
2 gałązki liści selera
1 papryka czerwona
sól
pieprz
Włącz piekarnik na 180 st. C.
Cebulę obierz, posiekaj niezbyt drobno, wrzuć na patelnię z łyżką oleju i szczyptą cukru, niech się smaży.
W tym czasie umyj pieczarki i pokrój je w plasterki, wrzuć na patelnię do cebuli.
Tak samo ogórki i cukinie - pokrój najpierw wzdłuż na ćwiartki a potem w poprzek na plastry, dodaj na patelnię.
Posiekaj paprykę. Dodaj na patelnię. Dopraw solą, pieprzem, nie żałuj
Niech się to smaży 4-5 minut.
W tym czasie przygotuj sos:
200 ml w miarę chudej śmietany(znalazłam 10%)
1 jajko
sól
szczypior
Rozmieszaj jajko ze śmietaną, połącz ze szczypiorem, posól.
Farsz z patelni wyłóż na spód fasolowy,wyrównaj łyżką.
na farsz wylej masę śmietanowo-jajeczną.
(dopiero po wstawieniu zdjęć zobaczyłam jakie tło ma masa śmietanowa :-D Składnik niezbędny do produkcji orzechówki.)
Na wierzchu ułóż kilka małych kulek mozarelli, które podczas pieczenia pięknie się roztopią.
Piecz około 25 minut.
Smacznego!
Składniki na spód:
2 szklanki ugotowanej fasoli
ząbek czosnku
sól, pieprz
zmiksować wszystko na gładko, wysmarować masą formę - u mnie okrągła, silikonowa, średnica 28 cm, więc nie musiałam jej natłuszczać ani wykładać papierem do pieczenia.
gdy fasolę ugotujesz dzień wcześniej, łączny czas przygotowania całego posiłku nie zajmie więcej jak 10 minut.

Składniki na farsz:
1 cebula
7-8 pieczarek
2 średnie cukinie
2 gruntowe ogórki
pęczek natki pietruszki
2 gałązki liści selera
1 papryka czerwona
sól
pieprz
Włącz piekarnik na 180 st. C.
Cebulę obierz, posiekaj niezbyt drobno, wrzuć na patelnię z łyżką oleju i szczyptą cukru, niech się smaży.
W tym czasie umyj pieczarki i pokrój je w plasterki, wrzuć na patelnię do cebuli.
Tak samo ogórki i cukinie - pokrój najpierw wzdłuż na ćwiartki a potem w poprzek na plastry, dodaj na patelnię.
Posiekaj paprykę. Dodaj na patelnię. Dopraw solą, pieprzem, nie żałuj

Niech się to smaży 4-5 minut.
W tym czasie przygotuj sos:
200 ml w miarę chudej śmietany(znalazłam 10%)
1 jajko
sól
szczypior
Rozmieszaj jajko ze śmietaną, połącz ze szczypiorem, posól.
Farsz z patelni wyłóż na spód fasolowy,wyrównaj łyżką.

na farsz wylej masę śmietanowo-jajeczną.

(dopiero po wstawieniu zdjęć zobaczyłam jakie tło ma masa śmietanowa :-D Składnik niezbędny do produkcji orzechówki.)
Na wierzchu ułóż kilka małych kulek mozarelli, które podczas pieczenia pięknie się roztopią.

Piecz około 25 minut.
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: