- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0

składniki
na ciasto - przepis podany przez Moniak
125 g twarogu (chudego, ale wilgotnego)
5 łyżek oleju
5 łyżek mleka
sól
200 g mąki
1/2 torebki proszku do pieczenia
na farsz
2 średnie cukinie najlepiej zielona i żółta
3 - 4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
20 dkg żółtego sera
3 jajka
mała śmietana 18%
sól, pieprz
podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, wyłożyć na posmarowaną masłem blaszkę i podpiec w temperaturze 180 stopni
W tym czasie na zimną oliwę wrzucić posiekany czosnek i cebulę w plasterkach. Chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem. Jak cebulka będzie szklista wrzucamy cukinię pokrojoną w talarki. Chwile razem dusimy.
Jajka łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wykładamy farsz, posypujemy tartym serem i polewamy śmietaną z jajkami.
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach