- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Wpisuje na prosbe Joanny.
Kruche ciasto, mozna wykorzystac swoje ulubione lub:
105g zimnego masla (lub masla i smalcu)
155g maki zwyklej (lub zwyklej pszennej i kukurydzianej)
szczypta soli
3 lyzki lodowatej wody
Make lacze z sola i zimnym tluszczem, dodaje wode, zagniatam szybko w kule, zawijam w folie kuchenna i wkladam do lodowki na 30 min.
Rozwalkowuje, przekladam do foremki do tart, nakluwam widelcem i wkladam do pieca na 15 min (temp. 200C).
Nadzienie:
50g twardego sera koziego, startego na tarce o drobnych oczkach
2 jajka
125g serka kremowego
sol
pieprz
posiekane liscie tymianku (lub inne ulubione ziola)
kilka swiezych dojrzalych fig
kilka plasterow malego sera koziego typu Chevre log
galazki tymianku
W naczyniu rotrzeuje serek kremowy, jajka i starty ser, przyprawiam do smaku, dodaje ziola. Taka, dosc gesta (jak creme fraiche), mase wylewam na podpieczony spod z kruchego ciasta, rozprowadzam rownomiernie i na nim ukladam cwiartki fig i plastry Chevre. Na wierzchu rozrzucam galazki tymianku i wsuwam do pieca na 30-40min, 180C.
Swietnie smakuje zaraz po wyjeciu z pieca, ale jest rownie pyszna nastepnego dnia, na zimno.

Kruche ciasto, mozna wykorzystac swoje ulubione lub:
105g zimnego masla (lub masla i smalcu)
155g maki zwyklej (lub zwyklej pszennej i kukurydzianej)
szczypta soli
3 lyzki lodowatej wody
Make lacze z sola i zimnym tluszczem, dodaje wode, zagniatam szybko w kule, zawijam w folie kuchenna i wkladam do lodowki na 30 min.
Rozwalkowuje, przekladam do foremki do tart, nakluwam widelcem i wkladam do pieca na 15 min (temp. 200C).
Nadzienie:
50g twardego sera koziego, startego na tarce o drobnych oczkach
2 jajka
125g serka kremowego
sol
pieprz
posiekane liscie tymianku (lub inne ulubione ziola)
kilka swiezych dojrzalych fig
kilka plasterow malego sera koziego typu Chevre log
galazki tymianku
W naczyniu rotrzeuje serek kremowy, jajka i starty ser, przyprawiam do smaku, dodaje ziola. Taka, dosc gesta (jak creme fraiche), mase wylewam na podpieczony spod z kruchego ciasta, rozprowadzam rownomiernie i na nim ukladam cwiartki fig i plastry Chevre. Na wierzchu rozrzucam galazki tymianku i wsuwam do pieca na 30-40min, 180C.
Swietnie smakuje zaraz po wyjeciu z pieca, ale jest rownie pyszna nastepnego dnia, na zimno.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: