Tarta z jabłkami i kremem budyniowym
Skladniki na ciasto:
1 i pol szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
szczypta soli
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Składniki zagnieść szybko, zawinąć ciasto w folie, i włożyć do lodowki na przynajmniej godzinę.
oprócz tego potrzebne będą:
jabłka ja dałam 3, garść rodzynek,
i na krem:
2x250ml śmietanki słodkiej 18%
5 łyżek cukru (do smaku, jesli ktos lubi slodsze to wiecej)
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Jabłka obrac i poplasterkować. Rodzynki namoczyć najlepiej w alkoholu, likierze.
Odlać 1/3 szklanki śmietanki do kubka, wsypać proszek budyniowy, dobrze wymieszać, zeby nie bylo gródek. Reszte smietanki zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlać budyń i mieszać szybko aż budyń zgęstnieje.
Forme do tarty uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bulka tarta wyłożyć ciastem, tak by powstały zawinięte stojące boki i płaskie dno. Na ciasto położyć pokrojone jabłka, posypać rodzynkami i zalać budyniem (nie studzić). Wyrównać. Piec w nagrzanym piaekarniku, 180C, okolo 60-70 minut.
Przepis pochodzi z segregatora Kasi i został nieco zmodyfikowany przeze mnie 8)
Skladniki na ciasto:
1 i pol szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
szczypta soli
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
Składniki zagnieść szybko, zawinąć ciasto w folie, i włożyć do lodowki na przynajmniej godzinę.
oprócz tego potrzebne będą:
jabłka ja dałam 3, garść rodzynek,
i na krem:
2x250ml śmietanki słodkiej 18%
5 łyżek cukru (do smaku, jesli ktos lubi slodsze to wiecej)
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Jabłka obrac i poplasterkować. Rodzynki namoczyć najlepiej w alkoholu, likierze.
Odlać 1/3 szklanki śmietanki do kubka, wsypać proszek budyniowy, dobrze wymieszać, zeby nie bylo gródek. Reszte smietanki zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlać budyń i mieszać szybko aż budyń zgęstnieje.
Forme do tarty uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bulka tarta wyłożyć ciastem, tak by powstały zawinięte stojące boki i płaskie dno. Na ciasto położyć pokrojone jabłka, posypać rodzynkami i zalać budyniem (nie studzić). Wyrównać. Piec w nagrzanym piaekarniku, 180C, okolo 60-70 minut.
Przepis pochodzi z segregatora Kasi i został nieco zmodyfikowany przeze mnie 8)
