- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38

10 dag mąki graham ( Typ 1850)
10 dag sera twarogowego ( 0%)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( lub mniej jak ktoś wrażliwy)
1 łyżka fruktozy ( może być bez )
Z podanych składników zagnieść ciasto ( ja używam serka który jest rzadki, ale jak ktoś ma ser zwarty może dodać trochę mleka aby łatwiej było zagnieść).
Ciastem wyłożyć foremkę do tarty ( moja ma 23 cm śr) i podpiec ( niestety nie pamiętam jak długo podpiekałam i w jakiej temp-myślę, że od 10-15 min w temp.ok 180 stopni);
Na farsz dałam 3 duże jabłka, które pokroiłam w drobną kostkę, wymieszałam z fruktozą ( 1 czubatą łyżką) i cynamonem do smaku. Jabłka trochę poddusiłam, żeby nadmiar soku z nich odparował.
Przestudzone jabłka wyłożyć na podpieczony spód.
Kilka garści płatków owsianych wymieszać z rozmąconym 1 białkiem i fruktozą do smaku ( dałam chyba 1 czubatą łyżeczkę). Wyłożyć równomiernie na jabłka. Całość piec jeszcze jakieś 0,5 godziny, aż posypka się ładnie zrumieni.
Ciasto bezpośrednio po upieczeniu jest nawet chrupiące ( mimo, że tłuszczu w nim brak), na drugi dzień zrobiło się twarde, ale dało się zjeść, natomiast po 2 dniach zmiękło

