- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Piekarnik na 160 stopni
200 g herbatników maślanych rozgnieść (można w mikserze) wałkiem
50 g masła rozpuścić, masło wlać do herbatników , wymieszać
Herbatnikami wyłożyć formę do tart
MASA CZEKOLADOWA
100 g czekolady deserowej rozpuścić na parze
3 żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru i 4 łykami mąki kukurydzianej
600 ml mleka zagotować
Mleko powoli wlewać do masy jajecznej
Całość przelać do garnka, podgrzewać cały czas mieszając aż masa zacznie gęstnieć. DODAĆ rozpuszczoną czekoladę, wymiesząć
Wylać na herbatniki
Z białek i cukru ubiec pianę, dodać 1/4; łyżeczki esencji waniliowej (niekoniecznie)
Pianę wyłożyć na ciasto
Piec około 40 minut w 160 stopniach – beza ma się lekko przyrumienić
Jeść na ciepło = masa będzie dość płynna
Albo na zimno = masa zgęstnieje
200 g herbatników maślanych rozgnieść (można w mikserze) wałkiem
50 g masła rozpuścić, masło wlać do herbatników , wymieszać
Herbatnikami wyłożyć formę do tart
MASA CZEKOLADOWA
100 g czekolady deserowej rozpuścić na parze
3 żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru i 4 łykami mąki kukurydzianej
600 ml mleka zagotować
Mleko powoli wlewać do masy jajecznej
Całość przelać do garnka, podgrzewać cały czas mieszając aż masa zacznie gęstnieć. DODAĆ rozpuszczoną czekoladę, wymiesząć
Wylać na herbatniki
Z białek i cukru ubiec pianę, dodać 1/4; łyżeczki esencji waniliowej (niekoniecznie)
Pianę wyłożyć na ciasto
Piec około 40 minut w 160 stopniach – beza ma się lekko przyrumienić
Jeść na ciepło = masa będzie dość płynna
Albo na zimno = masa zgęstnieje


Ostatnią edycję dokonał moderator: