- Lut 22, 2011
- 5,138
- 0
- 0
Dzis kombinowalam w pracy i wyszlo mi cosik takiego
Spod
II mozliwosci
I. Ciastka digestive wymieszane z roztopionym maslem
II.
150 g masla
2 lyzki kakao
75 g cukru
225 g maki pszennej
5 g proszku do pieczenia
Skladniki rzucic do michy lub na stolnice i zagniesc. Ciasto wylozyc w blaszce (moja ma 28 cm srednicy). Piec w temperaturze 180 stopni, 15.20 minut.
Mus czekoladowy
220 g czekolady gorzkiej
150 ml smietany 30%
50 g masla
270 ml smietany do ubicia
czekolade, maslo i smietane 30% wrzucic do rondla i podgrzewac by maslo i czekolada sie roztopily (podobnie jak przy czekoladzie do fal dunaju). Ja robilam to akurat bez kapieli wodnej. Wymieszac dokladnie skladniki i zostawic do wystygniecia. W miedzyczasie ubic smietane na sztywno. Gdy masa czekoladowa bedzie chlodna, nalezy polaczyc ja z ubita smietana. Masa bedzie rzadka ale w miare chlodzenia bedzie tezec wiec bez obaw. Najlepiej najpierw mase schlodzic i jak juz bedzie tezala to dopiero wtedy wylozyc na podpieczony spod. Dla pospiesznych: mozna wstawic miske z musem do wiekszej miski, wysypanej kostkami lodu - masa tezeje wtedy w try miga.. Ozdobic mozna pokroszona czekolada, truskawkami lub mieta
Spod
II mozliwosci
I. Ciastka digestive wymieszane z roztopionym maslem
II.
150 g masla
2 lyzki kakao
75 g cukru
225 g maki pszennej
5 g proszku do pieczenia
Skladniki rzucic do michy lub na stolnice i zagniesc. Ciasto wylozyc w blaszce (moja ma 28 cm srednicy). Piec w temperaturze 180 stopni, 15.20 minut.
Mus czekoladowy
220 g czekolady gorzkiej
150 ml smietany 30%
50 g masla
270 ml smietany do ubicia
czekolade, maslo i smietane 30% wrzucic do rondla i podgrzewac by maslo i czekolada sie roztopily (podobnie jak przy czekoladzie do fal dunaju). Ja robilam to akurat bez kapieli wodnej. Wymieszac dokladnie skladniki i zostawic do wystygniecia. W miedzyczasie ubic smietane na sztywno. Gdy masa czekoladowa bedzie chlodna, nalezy polaczyc ja z ubita smietana. Masa bedzie rzadka ale w miare chlodzenia bedzie tezec wiec bez obaw. Najlepiej najpierw mase schlodzic i jak juz bedzie tezala to dopiero wtedy wylozyc na podpieczony spod. Dla pospiesznych: mozna wstawic miske z musem do wiekszej miski, wysypanej kostkami lodu - masa tezeje wtedy w try miga.. Ozdobic mozna pokroszona czekolada, truskawkami lub mieta
