- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Wariacja na temat frangipane. Nie miałam migdałów, więc wykorzystałam orzechy włoskie. IMHO efekt bardzo ciekawy i dlatego zasłużył na osobny wpis.
Spód tarty (średnica 27cm)– ciasto kruche wg uznania - podpieczone.
Warstwa owocowa, tym razem agrest + papierówka:
1/2kg przebranego i oczyszczonego agrestu, niezbyt kwaśnego (mój był zbyt kwaśny i zdominował całość)
2-3 papierówki
Cukier do smaku
Ewentualnie łyżka pektyny lub skrobia, bo owoce mają sporo soku.
Bułka tarta do posypania spodu
Przesmazyć agrest z jabłkami, cukrem i zagęstnikiem, nie przesadzając.
Krem frangipane:
125g miękkiego masła
125g cukru pudru
3 jajka
125g mielonych orzechów włoskich
30g (3łyżki) mąki
Porządnie ubić masło z cukrem, dodając po jednym jajku ubijać nadal, na koniec dodać mielone orzechy i mąkę i ubić razem tylko do połączenia.
Upieczony spód posypać bułką tartą, wyłożyć warstwę owoców, na to wyłożyć krem orzechowy. Piec do zbrązowienia w 175-180C – ok. 30 minut, raczej pod górną grzałką. Tym razem piekłam 20 minut w 200C, potem 15 w 175. Kiedy macanie wykazało, że środek nie był płynny - wyjęłam.
Spód tarty (średnica 27cm)– ciasto kruche wg uznania - podpieczone.
Warstwa owocowa, tym razem agrest + papierówka:
1/2kg przebranego i oczyszczonego agrestu, niezbyt kwaśnego (mój był zbyt kwaśny i zdominował całość)
2-3 papierówki
Cukier do smaku
Ewentualnie łyżka pektyny lub skrobia, bo owoce mają sporo soku.
Bułka tarta do posypania spodu
Przesmazyć agrest z jabłkami, cukrem i zagęstnikiem, nie przesadzając.
Krem frangipane:
125g miękkiego masła
125g cukru pudru
3 jajka
125g mielonych orzechów włoskich
30g (3łyżki) mąki
Porządnie ubić masło z cukrem, dodając po jednym jajku ubijać nadal, na koniec dodać mielone orzechy i mąkę i ubić razem tylko do połączenia.
Upieczony spód posypać bułką tartą, wyłożyć warstwę owoców, na to wyłożyć krem orzechowy. Piec do zbrązowienia w 175-180C – ok. 30 minut, raczej pod górną grzałką. Tym razem piekłam 20 minut w 200C, potem 15 w 175. Kiedy macanie wykazało, że środek nie był płynny - wyjęłam.
Ostatnią edycję dokonał moderator: