(wpisuje tutaj ,bo tylko tu znalazłam przepisy na tarty niedeserowe)
Ciasto ( ilość na blachę prostokątną 22-30 cm)
kostka masła (200g) najlepiej z lodówki
2 szklanki maki (ok 400g)
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżeczki bardzo zimnej wody
1.Mąkę posiakać z maslem za pomoca noża,dodać jajko i wodę,szybko zarobic tylko po to zeby sie składniki połaczyły i do lodowy na 30 min.
2. Ciasto rozlepić na blaszce razem z brzegami-dobrze żeby brzegi byly troche grubsze - i nakłuc widelcem 3.Podpiec 15-20 min w 200-220.
4.Na podpieczony spod nałożyć farsz ,zalać zalewą i zapiec.
Farsz:
3-4 duże pory ( jeśli opcja + mięso to 2-3 sztuki) tylko jasne części (ew.ciut zielonego dla koloru)
1 łyżka masła (do podsmażenia samych porów)
ewentualnie ok.pól kilo chudego boczku(może być trochę boczku i trochę szynki,może być sam boczek/sama szynka)
łyżka ziół jakie kto lubi (u mnie suszone prowansalskie)
pieprz
sol -przy mięsie ostrożnie z solą
1.Jeśli wersja same pory to: pokrojone w talarki pory poddusić na maśle,żeby się zeszkliły dodać zioła,sol,pieprz.
1.Jeśli wersja z miesem to: najpierw mieso pokroic w kostkę,podsmazyc.
2.Dodac pory pokrojone w talarki,chwilę poddusic całośc,dodac ziola ,pieprz,sol.
3.Wyłożyć na podpieczony spod.
Zalewa:
dwa kubki śmietanki 12-18%
4 jajka
szczypta soli
1.Wszystkie składniki wymieszać ,wylać na farsz.
Całość zapiec ok. 15-20 minut w 220 stopniach.
Smaczne i na zimno i na gorąco.
Ciasto ( ilość na blachę prostokątną 22-30 cm)
kostka masła (200g) najlepiej z lodówki
2 szklanki maki (ok 400g)
1 jajko
szczypta soli
2-3 łyżeczki bardzo zimnej wody
1.Mąkę posiakać z maslem za pomoca noża,dodać jajko i wodę,szybko zarobic tylko po to zeby sie składniki połaczyły i do lodowy na 30 min.
2. Ciasto rozlepić na blaszce razem z brzegami-dobrze żeby brzegi byly troche grubsze - i nakłuc widelcem 3.Podpiec 15-20 min w 200-220.
4.Na podpieczony spod nałożyć farsz ,zalać zalewą i zapiec.
Farsz:
3-4 duże pory ( jeśli opcja + mięso to 2-3 sztuki) tylko jasne części (ew.ciut zielonego dla koloru)
1 łyżka masła (do podsmażenia samych porów)
ewentualnie ok.pól kilo chudego boczku(może być trochę boczku i trochę szynki,może być sam boczek/sama szynka)
łyżka ziół jakie kto lubi (u mnie suszone prowansalskie)
pieprz
sol -przy mięsie ostrożnie z solą
1.Jeśli wersja same pory to: pokrojone w talarki pory poddusić na maśle,żeby się zeszkliły dodać zioła,sol,pieprz.
1.Jeśli wersja z miesem to: najpierw mieso pokroic w kostkę,podsmazyc.
2.Dodac pory pokrojone w talarki,chwilę poddusic całośc,dodac ziola ,pieprz,sol.
3.Wyłożyć na podpieczony spod.
Zalewa:
dwa kubki śmietanki 12-18%
4 jajka
szczypta soli
1.Wszystkie składniki wymieszać ,wylać na farsz.
Całość zapiec ok. 15-20 minut w 220 stopniach.
Smaczne i na zimno i na gorąco.