- Sty 3, 2009
- 27,947
- 2,293
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego, więc dzielę się przepisem (a pochodzi on z książki "Nordic Bakery Cookbook"
.
Spód:
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 3/4)
100 g masła
85 g cukru (dałam 70)
1 żółtko
Nadzienie:
300 g rabarbaru, pokrojonego
2 łyżki ciemnego cukru
Posypka
60 g masła
50 g płatków owsianych (używam błyskawicznych z Lidla)
50 g cukru
Zaczynamy od spodu: masło (ma być w temp. pokojowej) posiekać i połączyć z mąką. Ma to mieć konsystencję chlebowych okruszków. Dodać cukier i żółtko. Ja mieszałam MUM-em nadal miałam formę okruchów, tym wysypałam i wykleiłam naczynie do tarty (20 cm średnicy*).
Wymieszać rabarbar z cukrem i przełożyć do wylepionej ciastem formy.
Posypkę zrobiłam po swojemu - masło roztopiłam i gorącym zalałam płatki z cukrem. Tym posypałam tartę.
Piec w 200 C przez 30 minut.
Mnie się nieco brzegi za bardzo przypiekły, więc następnym razem obniżę temperaturę do 190 C i będę piec ciut dłużej. Nie wykluczam, że mój piekarnik nieco oszukuje. Do ciasta dodałam szczyptę soli. Rabarbaru miałam tylko 250 g, narobiłam żurawiną znalezioną w zamrażalniku.
* tyle powinno być wg książki, okazało się, że dno mojej formy ma 22,5 cm średnicy, chociaż byłam pewna, że ma 20

Spód:
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 3/4)
100 g masła
85 g cukru (dałam 70)
1 żółtko
Nadzienie:
300 g rabarbaru, pokrojonego
2 łyżki ciemnego cukru
Posypka
60 g masła
50 g płatków owsianych (używam błyskawicznych z Lidla)
50 g cukru
Zaczynamy od spodu: masło (ma być w temp. pokojowej) posiekać i połączyć z mąką. Ma to mieć konsystencję chlebowych okruszków. Dodać cukier i żółtko. Ja mieszałam MUM-em nadal miałam formę okruchów, tym wysypałam i wykleiłam naczynie do tarty (20 cm średnicy*).
Wymieszać rabarbar z cukrem i przełożyć do wylepionej ciastem formy.
Posypkę zrobiłam po swojemu - masło roztopiłam i gorącym zalałam płatki z cukrem. Tym posypałam tartę.
Piec w 200 C przez 30 minut.
Mnie się nieco brzegi za bardzo przypiekły, więc następnym razem obniżę temperaturę do 190 C i będę piec ciut dłużej. Nie wykluczam, że mój piekarnik nieco oszukuje. Do ciasta dodałam szczyptę soli. Rabarbaru miałam tylko 250 g, narobiłam żurawiną znalezioną w zamrażalniku.
* tyle powinno być wg książki, okazało się, że dno mojej formy ma 22,5 cm średnicy, chociaż byłam pewna, że ma 20

Ostatnia edycja: