- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- Z mięsem
Tarta ze śliwkami
Na podstawie tomu Ciasta owocowe Encyklopedii Sztuki Kulinarnej D.M. Łebkowskich
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
Nadzienie:
750 g śliwek (ja ważę po wypestkowaniu)
100 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
10 g żelatyny
Dekoracja:
250 ml śmietanki 36 %
50 g cukru
12 połówek orzechów włoskich
Zagnieść szybko kruche ciasto z powyższych składników i chłodzić je w lodówce przez 30 minut.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Wypestkowane śliwki włożyć do rondla, posypać cukrem i gotować przez 5 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, dodać do śliwek i zagotować. Wsypać mielone orzechy, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać.
Wylepić ciastem formę na tartę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Ostudzić nie wyjmując z formy. Rozłożyć masę śliwkową i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem ubić na sztywno śmietankę z cukrem, rozłożyć na tarcie i przybrać połówkami orzechów.
Uwagi:
Wielokrotnie sprawdzony, pyszny deser, o którym sobie przypomniałam z okazji Fioletowego Tygodnia.
Nie przechowuję go w lodówce, bo upieczone kruche ciasto staje się wtedy twarde i niesmaczne, tylko w chłodnym miejscu.
Na podstawie tomu Ciasta owocowe Encyklopedii Sztuki Kulinarnej D.M. Łebkowskich
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
Nadzienie:
750 g śliwek (ja ważę po wypestkowaniu)
100 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
10 g żelatyny
Dekoracja:
250 ml śmietanki 36 %
50 g cukru
12 połówek orzechów włoskich
Zagnieść szybko kruche ciasto z powyższych składników i chłodzić je w lodówce przez 30 minut.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Wypestkowane śliwki włożyć do rondla, posypać cukrem i gotować przez 5 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, dodać do śliwek i zagotować. Wsypać mielone orzechy, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać.
Wylepić ciastem formę na tartę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Ostudzić nie wyjmując z formy. Rozłożyć masę śliwkową i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem ubić na sztywno śmietankę z cukrem, rozłożyć na tarcie i przybrać połówkami orzechów.
Uwagi:
Wielokrotnie sprawdzony, pyszny deser, o którym sobie przypomniałam z okazji Fioletowego Tygodnia.
Nie przechowuję go w lodówce, bo upieczone kruche ciasto staje się wtedy twarde i niesmaczne, tylko w chłodnym miejscu.