Tarta ze szparagami i serem

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Tarta ze szparagami i serem

Tarta_ze_szparagami_i_serem.JPG

250 g zielonych szparagów
250 g białych szparagów
sól, łyżeczka cukru, łyżka masła, łyżka soku z cytryny

pęczek pietruszki
250 g chudego sera
250 g ricotta
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pieprz
starta skórka z jednej cytryny
1 prostokątne ciasto francuskie (ok 35 x20)
2 łyżki oliwki

1. Białe szparagi obieramy i obcinamy końcówki. Przy zielonych szaragach obcinamy tylko końcówki.
Gotujemy wodę z dodatkiem soli, cukru, masła i soku cytrynowego. Dodajemy białe szaragi i gotujemy 4 minuty.Dodajemy zielone szparagi i gotujemy jeszcze 3 minuty. Szaragi wyjmujemy z wody i osuszamy.
2.Pietruszkę drobno kroimy. Dodajemy obydwa sery, jajka, mąkę ziemniaczaną, solimy i dobrze pieprzymy. Wszystko mieszamy.
3.Ciasto francuskie wraz z papierem układamy w żaroodpornym naczyniu. Na ciasto wlewamy masę serową i układamy na przemian białe i zielone szparagi. Całość polewamy oliwą.
4. Pieczemy w temp 170 stopni przez 40 minut

Ps. W moim wykonaniu tarta powstała tylko z białych szparagów
Ps 2 Przepis pochodzi z programu kulinarnego - Tim Mälzer kocht!

 

Załączniki

  • Tarta_ze_szparagami_i_serem.JPG
    Tarta_ze_szparagami_i_serem.JPG
    318.3 KB · Wyświetleń: 1