- Mar 20, 2008
- 7,644
- 672
- 113
Tartaletki herbaciane
Składniki (na 6 sztuk o śr. 10 cm):
Sposób przygotowania:
W 1/3 szklanki gorącej wody zaparzyć 1 torebkę herbaty brzoskwiniowej Irving. Napar ten będzie potrzebny do ciasta i do 'galaretki' na owoce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i posiekaną margarynę (lub masło) i mieszać ręką. Gdy składniki zaczną się łączyć dodać dwie łyżki naparu herbacianego i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. pół godziny. Mleko wlać do garnuszka, wanilię przeciąć na pół, wydrążyć ziarenka i wrzucić wraz z laską do mleka. Zagotować. Gorącym mlekiem zalać 3 pozostałe torebki herbaty, odstawić do zaparzenia. Po ok. 10-15 minutach odcisnąć torebki i odstawić napar do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem a następnie stopniowo wlewać mleko 'herbaciane'. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i w kąpieli wodnej miksować aż do zgęstnienia. Następnie dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody żelatynę i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie ciastem wylepić foremki do tartaletek, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego 'ciężarki' (groch lub fasolę), aby tartaletki zachowały swój kształt. Piec w piekarniki rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut, ostudzić. Do masy herbacianej dodać ubitą na sztywno śmietankę, dobrze wymieszać odstawić do lodówki. Gdy masa będzie lekko tężejąca, wyłożyć ją do kruchych korpusów i wstawić do lodówki co zastygnięcia. W międzyczasie przygotować 'galaretkę' na owoce - podgrzać pozostały napar herbaciany, rozpuścić w nim łyżeczkę cukru i żelatyny, odstawić do ostygnięcia. Winogrona opłukać, przekroić na pół i pozbyć się pestek. Układać na stężałym kremie herbacianym i smarować tężejącą galaretką z herbaty. Środek udekorować kleksem ubitej ze śmietan fixem śmietanki i listkami mięty.
Składniki (na 6 sztuk o śr. 10 cm):
- 4 torebki czarnej herbaty (u mnie o smaku brzoskwiniowym)
- 100 g margaryny lub masła (o temp. pokojowej)
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- 1/2 laski wanilii
- 60 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 10 g żelatyny
- 150 ml śmietanki 36%
- kilkanaście różowych winogron
- ok. 100 ml śmietanki 36%
- 1/2 opakowania śmietan fixu
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka cukru
- małe listki mięty
Sposób przygotowania:
W 1/3 szklanki gorącej wody zaparzyć 1 torebkę herbaty brzoskwiniowej Irving. Napar ten będzie potrzebny do ciasta i do 'galaretki' na owoce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i posiekaną margarynę (lub masło) i mieszać ręką. Gdy składniki zaczną się łączyć dodać dwie łyżki naparu herbacianego i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. pół godziny. Mleko wlać do garnuszka, wanilię przeciąć na pół, wydrążyć ziarenka i wrzucić wraz z laską do mleka. Zagotować. Gorącym mlekiem zalać 3 pozostałe torebki herbaty, odstawić do zaparzenia. Po ok. 10-15 minutach odcisnąć torebki i odstawić napar do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem a następnie stopniowo wlewać mleko 'herbaciane'. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i w kąpieli wodnej miksować aż do zgęstnienia. Następnie dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody żelatynę i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie ciastem wylepić foremki do tartaletek, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego 'ciężarki' (groch lub fasolę), aby tartaletki zachowały swój kształt. Piec w piekarniki rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut, ostudzić. Do masy herbacianej dodać ubitą na sztywno śmietankę, dobrze wymieszać odstawić do lodówki. Gdy masa będzie lekko tężejąca, wyłożyć ją do kruchych korpusów i wstawić do lodówki co zastygnięcia. W międzyczasie przygotować 'galaretkę' na owoce - podgrzać pozostały napar herbaciany, rozpuścić w nim łyżeczkę cukru i żelatyny, odstawić do ostygnięcia. Winogrona opłukać, przekroić na pół i pozbyć się pestek. Układać na stężałym kremie herbacianym i smarować tężejącą galaretką z herbaty. Środek udekorować kleksem ubitej ze śmietan fixem śmietanki i listkami mięty.