Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Tartaletki herbaciane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kini1812" data-source="post: 1293350" data-attributes="member: 8301"><p>Tartaletki herbaciane</p><p>Składniki (na 6 sztuk o śr. 10 cm):</p><ul> <li data-xf-list-type="ul">4 torebki czarnej herbaty (u mnie o smaku brzoskwiniowym)</li> </ul><p>Ciasto</p><ul> <li data-xf-list-type="ul">100 g margaryny lub masła (o temp. pokojowej)</li> <li data-xf-list-type="ul">200 g mąki</li> <li data-xf-list-type="ul">2 łyżki cukru waniliowego</li> </ul><p>'Krem' herbaciany</p><ul> <li data-xf-list-type="ul">250 ml mleka</li> <li data-xf-list-type="ul">1/2 laski wanilii</li> <li data-xf-list-type="ul">60 g drobnego cukru</li> <li data-xf-list-type="ul">2 żółtka</li> <li data-xf-list-type="ul">10 g żelatyny</li> <li data-xf-list-type="ul">150 ml śmietanki 36%</li> </ul><p>Do dekoracji</p><ul> <li data-xf-list-type="ul">kilkanaście różowych winogron</li> <li data-xf-list-type="ul">ok. 100 ml śmietanki 36%</li> <li data-xf-list-type="ul">1/2 opakowania śmietan fixu</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżeczka żelatyny</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżeczka cukru</li> <li data-xf-list-type="ul">małe listki mięty</li> </ul><p></p><p>Sposób przygotowania:</p><p>W 1/3 szklanki gorącej wody zaparzyć 1 torebkę herbaty brzoskwiniowej Irving. Napar ten będzie potrzebny do ciasta i do 'galaretki' na owoce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i posiekaną margarynę (lub masło) i mieszać ręką. Gdy składniki zaczną się łączyć dodać dwie łyżki naparu herbacianego i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. pół godziny. Mleko wlać do garnuszka, wanilię przeciąć na pół, wydrążyć ziarenka i wrzucić wraz z laską do mleka. Zagotować. Gorącym mlekiem zalać 3 pozostałe torebki herbaty, odstawić do zaparzenia. Po ok. 10-15 minutach odcisnąć torebki i odstawić napar do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem a następnie stopniowo wlewać mleko 'herbaciane'. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i w kąpieli wodnej miksować aż do zgęstnienia. Następnie dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody żelatynę i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie ciastem wylepić foremki do tartaletek, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego 'ciężarki' (groch lub fasolę), aby tartaletki zachowały swój kształt. Piec w piekarniki rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut, ostudzić. Do masy herbacianej dodać ubitą na sztywno śmietankę, dobrze wymieszać odstawić do lodówki. Gdy masa będzie lekko tężejąca, wyłożyć ją do kruchych korpusów i wstawić do lodówki co zastygnięcia. W międzyczasie przygotować 'galaretkę' na owoce - podgrzać pozostały napar herbaciany, rozpuścić w nim łyżeczkę cukru i żelatyny, odstawić do ostygnięcia. Winogrona opłukać, przekroić na pół i pozbyć się pestek. Układać na stężałym kremie herbacianym i smarować tężejącą galaretką z herbaty. Środek udekorować kleksem ubitej ze śmietan fixem śmietanki i listkami mięty. </p><p></p><p>[ATTACH=full]73471[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kini1812, post: 1293350, member: 8301"] Tartaletki herbaciane Składniki (na 6 sztuk o śr. 10 cm): [LIST][*]4 torebki czarnej herbaty (u mnie o smaku brzoskwiniowym) [/LIST] Ciasto [LIST][*]100 g margaryny lub masła (o temp. pokojowej) [*]200 g mąki [*]2 łyżki cukru waniliowego [/LIST] 'Krem' herbaciany [LIST][*]250 ml mleka [*]1/2 laski wanilii [*]60 g drobnego cukru [*]2 żółtka [*]10 g żelatyny [*]150 ml śmietanki 36% [/LIST] Do dekoracji [LIST][*]kilkanaście różowych winogron [*]ok. 100 ml śmietanki 36% [*]1/2 opakowania śmietan fixu [*]1 łyżeczka żelatyny [*]1 łyżeczka cukru [*]małe listki mięty [/LIST] Sposób przygotowania: W 1/3 szklanki gorącej wody zaparzyć 1 torebkę herbaty brzoskwiniowej Irving. Napar ten będzie potrzebny do ciasta i do 'galaretki' na owoce. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i posiekaną margarynę (lub masło) i mieszać ręką. Gdy składniki zaczną się łączyć dodać dwie łyżki naparu herbacianego i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. pół godziny. Mleko wlać do garnuszka, wanilię przeciąć na pół, wydrążyć ziarenka i wrzucić wraz z laską do mleka. Zagotować. Gorącym mlekiem zalać 3 pozostałe torebki herbaty, odstawić do zaparzenia. Po ok. 10-15 minutach odcisnąć torebki i odstawić napar do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem a następnie stopniowo wlewać mleko 'herbaciane'. Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i w kąpieli wodnej miksować aż do zgęstnienia. Następnie dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody żelatynę i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie ciastem wylepić foremki do tartaletek, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego 'ciężarki' (groch lub fasolę), aby tartaletki zachowały swój kształt. Piec w piekarniki rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut, ostudzić. Do masy herbacianej dodać ubitą na sztywno śmietankę, dobrze wymieszać odstawić do lodówki. Gdy masa będzie lekko tężejąca, wyłożyć ją do kruchych korpusów i wstawić do lodówki co zastygnięcia. W międzyczasie przygotować 'galaretkę' na owoce - podgrzać pozostały napar herbaciany, rozpuścić w nim łyżeczkę cukru i żelatyny, odstawić do ostygnięcia. Winogrona opłukać, przekroić na pół i pozbyć się pestek. Układać na stężałym kremie herbacianym i smarować tężejącą galaretką z herbaty. Środek udekorować kleksem ubitej ze śmietan fixem śmietanki i listkami mięty. [ATTACH=full]73471[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Tartaletki herbaciane
Top
Bottom