- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
Ciasto
200gr mąki
duża szczypta soli
100g schłodzonego masła
1 jajko lekko roztrzepane
2-3łyżeczki wody
Wsypać makę do miski, dodać masło , posiekać z mąką aż zrobią się okruszki , zrobić dołek , wsypać sól, dodać jajo i wodę, wymieszac widelcem, potem szybko zagnieść.
Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę, rozwałkować.
Wyłożyć ciastem foremki , ponakłuwać widelcem, piec ok.10-15minut do zrumienienia w 200 stopniach, po wyciągnięciu jeszcze ciepłe posmarować roztrzepanym jajkiem.
nadzienie
3 jajka
200g ser pleśniowego ( ja daję rokpol)
cebula
kiełbasa biała 3-4 kawałki
3/4szkl śmietany
trochę tymianku i majeranku
oliwa ,szczypta gałki muszkatołowej
Plasterki kiełbasy podsmażyć na oliwe, dodać cebulkę , podsmażyć, wyłożyć na ciasto, zalać śmietaną zmiksowaną z serem i jajkami, przyprawioną gałką oraz ziołami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni
Ciasto robię wg tego przepisu , bo mam taki wypróbowany.
200gr mąki
duża szczypta soli
100g schłodzonego masła
1 jajko lekko roztrzepane
2-3łyżeczki wody
Wsypać makę do miski, dodać masło , posiekać z mąką aż zrobią się okruszki , zrobić dołek , wsypać sól, dodać jajo i wodę, wymieszac widelcem, potem szybko zagnieść.
Schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę, rozwałkować.
Wyłożyć ciastem foremki , ponakłuwać widelcem, piec ok.10-15minut do zrumienienia w 200 stopniach, po wyciągnięciu jeszcze ciepłe posmarować roztrzepanym jajkiem.
nadzienie
3 jajka
200g ser pleśniowego ( ja daję rokpol)
cebula
kiełbasa biała 3-4 kawałki
3/4szkl śmietany
trochę tymianku i majeranku
oliwa ,szczypta gałki muszkatołowej
Plasterki kiełbasy podsmażyć na oliwe, dodać cebulkę , podsmażyć, wyłożyć na ciasto, zalać śmietaną zmiksowaną z serem i jajkami, przyprawioną gałką oraz ziołami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni
Ciasto robię wg tego przepisu , bo mam taki wypróbowany.