index.php?act=findpost&pid=1088559Dzięki Dziuniu za odpowiedź. Udało mi się kupić gęstą śmietanę 36%, do której dodałam kilka łyżek osiemnastki.
Tarta wyszła rewelacyjna - chrupiąca i aromatyczna.
Piekłam na rozgrzanej blasze w temp. 240 stopni (ostatnie cztery minuty w termoobiegu).
Do ciasta musiałam dodać dużo więcej wody, bo inaczej byłoby za twarde. Dałam za to mniej soli (1 łyżeczkę). Robiłam je z Perfekcji (12.4 g białka). A, i do rozczynu dołożyłam płaską łyżeczkę cukru.
Na nadzienie zużyłam jakieś 260 ml śmietany, 3 cebule i 300 g wędzonego boczku.
Pokrojoną cebulę leciutko posoliłam, by szybciej zmiękła.
Cieszę się, że smakowało
Perfecja jest winna tej wodzie
Jednak wyższa zawartość bialka swoje robi. A cebula mięknie o dziwo dość szybko, tylko trzeba ją pokroić bardzo cienko w piórka
Evalill @ 9 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089004No i zrobiłam. Udały się wyśmienicie.
Kwaśna śmietana 18% nic a nic się nie zwarzyła. Uff.
Skorzystałam z rad Joanny i dałam soli 1 łyżeczkę oraz posoliłam cebulę. wyszło w sam raz. Popełniłam jednak odstępstwo, bo użyłam boczku gotowanego. Ciężko dostać u mnie dobry boczek wędzony, który nie byłby gumowaty. Mam nadzieję, że to nie jest jakiś wielki błąd.
No to super, że się udało z 18
Z nimi różnie bywa, ale w sumie nawet taka lekko ścięta będzie w smaku dobra.
Co do boczku, to pewności nie mam 100% ale powinien byc raczej ten wędzony ale z gotowanym tez przeciez dobrze smakuje
A dobry boczek dostaniesz w Biedronce, w plasterkach z serii Kresowe przysmaki czy jakoś tak, w każdym razie robi go PMB.
Moniak @ 9 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089010I ja dzisiaj zrobiłam - mężowi bardzo smakowało. Dałam śmietanę 30% z presidenta i okazuje się,że ona dosyć gęsta jest, ale dodałam kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Tylko nie miałam dobrej białkowej mąki, wzięłam jakąś ok. 9,2 g. i chyba dlatego ciasto było dosyć luźne. I mój piekarnik jednak nie ma takiej pary ... Ale ja bardzo lubię biały sos, więc będę tak robić
Moniak, możesz użyć i mniej białkowej mąki, też wyjdzie i będzie smaczne
Użyj po prostu takiej, która ma najwięcej białka z tych, które są dostepne i będzie ok
margarett @ 9 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1089123Czy zamiast boczku mogę dać polędwicę wędzoną? Chyba nie straci nie smaku?
Nie wiem czy nie za późno, ale myslę że możesz dac polędwicę z powodzeniem