Tatar z łososia i awokado z limonkową galaretką

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Tatar z łososia i awokado z limonkową galaretką

Tatar_z__ososia.JPG

300g wędzonego łososia
2 limonka
sól i pieprz
pęczek koperku
2 dojrzałe awokado

galaretka z limonki:
1 limonka
200ml soku jabłkowego
1 chili
2 łyżeczki cukru
4 listki żelatyny

1.Chili kroimy bez pestek w drobną kosteczkę. Scieramy skórkę z limonki, dodajemy sok z jabłka, cukier i sok z limonki. Wszystko gotujemy. Po lekkim ostudzeniu dodajemy żelatynę uprzednia namoczoną w zimnej wodzie. Wszystko wylewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą ( jak na fotce) i odstawiamy na noc do zastygnięcia.
Tatar_z__ososia_aaa.JPG
2.Łososia kroimy w 3 mm kostkę.
Awokado przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy 2 plasterki z każdej połówki awokado. Plasterki układamy na talerzu i natychmiast skrapiamy sokiem z limonki.
Pozostałą część awokado kroimy w kostkę 3 mm.
Awokado delikatnie mieszamy z łososiem uprzednio mocno skropiwszy sokiem z cytrusa. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy połowę posiekanego koperku.
Układamy na plasterkach awokado.
3.Galaretkę kroimy w kostkę i posypujemy nią całą potrawę. Całość dekorujemy koperkiem.

Ps1. Limonkę można zastąpić cytryną.
Ps2. Przepis pochodzi z programu kulinarnego " Kochen mit Martina und Moritz"


 

Załączniki

  • Tatar_z__ososia_aaa.JPG
    Tatar_z__ososia_aaa.JPG
    101.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Tatar_z__ososia.JPG
    Tatar_z__ososia.JPG
    321.9 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy