- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Tatar z łososia i awokado z limonkową galaretką
300g wędzonego łososia
2 limonka
sól i pieprz
pęczek koperku
2 dojrzałe awokado
galaretka z limonki:
1 limonka
200ml soku jabłkowego
1 chili
2 łyżeczki cukru
4 listki żelatyny
1.Chili kroimy bez pestek w drobną kosteczkę. Scieramy skórkę z limonki, dodajemy sok z jabłka, cukier i sok z limonki. Wszystko gotujemy. Po lekkim ostudzeniu dodajemy żelatynę uprzednia namoczoną w zimnej wodzie. Wszystko wylewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą ( jak na fotce) i odstawiamy na noc do zastygnięcia.
2.Łososia kroimy w 3 mm kostkę.
Awokado przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy 2 plasterki z każdej połówki awokado. Plasterki układamy na talerzu i natychmiast skrapiamy sokiem z limonki.
Pozostałą część awokado kroimy w kostkę 3 mm.
Awokado delikatnie mieszamy z łososiem uprzednio mocno skropiwszy sokiem z cytrusa. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy połowę posiekanego koperku.
Układamy na plasterkach awokado.
3.Galaretkę kroimy w kostkę i posypujemy nią całą potrawę. Całość dekorujemy koperkiem.
Ps1. Limonkę można zastąpić cytryną.
Ps2. Przepis pochodzi z programu kulinarnego " Kochen mit Martina und Moritz"

300g wędzonego łososia
2 limonka
sól i pieprz
pęczek koperku
2 dojrzałe awokado
galaretka z limonki:
1 limonka
200ml soku jabłkowego
1 chili
2 łyżeczki cukru
4 listki żelatyny
1.Chili kroimy bez pestek w drobną kosteczkę. Scieramy skórkę z limonki, dodajemy sok z jabłka, cukier i sok z limonki. Wszystko gotujemy. Po lekkim ostudzeniu dodajemy żelatynę uprzednia namoczoną w zimnej wodzie. Wszystko wylewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą ( jak na fotce) i odstawiamy na noc do zastygnięcia.

2.Łososia kroimy w 3 mm kostkę.
Awokado przekrawamy na połowę, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy 2 plasterki z każdej połówki awokado. Plasterki układamy na talerzu i natychmiast skrapiamy sokiem z limonki.
Pozostałą część awokado kroimy w kostkę 3 mm.
Awokado delikatnie mieszamy z łososiem uprzednio mocno skropiwszy sokiem z cytrusa. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy połowę posiekanego koperku.
Układamy na plasterkach awokado.
3.Galaretkę kroimy w kostkę i posypujemy nią całą potrawę. Całość dekorujemy koperkiem.
Ps1. Limonkę można zastąpić cytryną.
Ps2. Przepis pochodzi z programu kulinarnego " Kochen mit Martina und Moritz"