Tęczowy deser z galaretki i pianki

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
1 torebka galaretki agrestowej
1 torebka galaretki pomarańczowej
1 torebka galaretki truskawkowej
15 dag agrestu
15 dag porzeczek czarnych
15 dag porzeczek czerwonych
200 ml kremówki
2 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny

Każdą galaretkę rozpuścić oddzielnie w 500 ml gorącej wody,odstawić do ostygniecia,owoce opłukać,oczyścić,osączyć.
Jajka wbić do miski lub garnka,dodać cukier puder i wanilowy,wstawić do większego garnka z gorącą wodą, ubić na puszystą masę.
Żelatynę rozpuścić w malej ilości wody,ostudzić,kremówkę ubić na sztywno, połączyć delikatnie z masą jajeczą i żelatyną.
Do salaterki wlewać na przemian warstwy kolorowych galaretek i owoców oraz pianki.Przed wylaniem nowej warstwy poprzednią ostudzić.
:smacznego:
 

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
dzięki -wstawiłam foto z gazetki bo moich to nie zdąże nigdy pstryknąć-ale mam tylko inne salaterki
icon_smile.gif