- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
Najbardziej lubię
brokuły, cukinię, mrożone kulki szpinaku liściastego, pieczarki i cebulę.
Ciasto robię z 2 jajek, 1-2 łyżek śmietany, 2 łyżek startego sera żółtegomaggi lub sosu sojowego, granulowanego czosnku, pieprzu lub chili, mielonego imbiru, 3-4 łyżek mąki ziemniaczanej oraz kilku łyżek mąki pszennej [tyle, by ciasto trzymało się warzyw] + odrobina proszku do pieczenia [na końcu noża].
Warzywa rozdrabniam: brokuła dzielę na różyczki i blanszuję przez kilka minut w lekko osolonej i osłodzonej wodzie; pieczarki oczyszczam na sucho [obieram skórkę lub wycieram ściereczką; cukinię kroję na plasterki 1 cm grubości; cebulę kroję na grube plastry. Cukinię, kulki szpinaku [zamrożonego ! ] i cebulę panieruję mąką ziemniaczaną z obu stron [strząsając nadmiar].
Rozgrzewam szeroki garnek z olejem lub frytkownicę i, na bieżąco, obtaczam warzywa w gęstym cieście i wkładam do gorącego oleju. Smażę na rumiano. Jeśli olej zbyt mocno się rozgrzewa, wkładam grube cząstki obranego ziemniaka.
Najpierw smażę szpinak, by się nie zdążył rozmrozić przez smażeniem. Gotowe usmażone warzywa układam na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar oleju.
Podaję na gorąco lub na zimno z ketchupem, sosem słodko-kwaśnym, tzatziki lub z kwaśną śmietaną [to taki polski akcent w japońskiej potrawie
].
Powstają w ten sposób bardzo proste i smaczne
przekaski na kolację czy przyjęcie w ogrodzie.
W ten sam sposób można usmażyć paprykę, grube cząstki bakłażana, kalarepkę, rzodkiewki, krewetki, ośmiorniczki, rybę, kurczaka, parówki, grubo pokrojoną wędlinę, kawałki tofu a także owoce [jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, całe grona porzeczek, ananasa, twarde nektaryny.

Ciasto robię z 2 jajek, 1-2 łyżek śmietany, 2 łyżek startego sera żółtegomaggi lub sosu sojowego, granulowanego czosnku, pieprzu lub chili, mielonego imbiru, 3-4 łyżek mąki ziemniaczanej oraz kilku łyżek mąki pszennej [tyle, by ciasto trzymało się warzyw] + odrobina proszku do pieczenia [na końcu noża].
Warzywa rozdrabniam: brokuła dzielę na różyczki i blanszuję przez kilka minut w lekko osolonej i osłodzonej wodzie; pieczarki oczyszczam na sucho [obieram skórkę lub wycieram ściereczką; cukinię kroję na plasterki 1 cm grubości; cebulę kroję na grube plastry. Cukinię, kulki szpinaku [zamrożonego ! ] i cebulę panieruję mąką ziemniaczaną z obu stron [strząsając nadmiar].
Rozgrzewam szeroki garnek z olejem lub frytkownicę i, na bieżąco, obtaczam warzywa w gęstym cieście i wkładam do gorącego oleju. Smażę na rumiano. Jeśli olej zbyt mocno się rozgrzewa, wkładam grube cząstki obranego ziemniaka.
Najpierw smażę szpinak, by się nie zdążył rozmrozić przez smażeniem. Gotowe usmażone warzywa układam na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar oleju.
Podaję na gorąco lub na zimno z ketchupem, sosem słodko-kwaśnym, tzatziki lub z kwaśną śmietaną [to taki polski akcent w japońskiej potrawie

Powstają w ten sposób bardzo proste i smaczne

W ten sam sposób można usmażyć paprykę, grube cząstki bakłażana, kalarepkę, rzodkiewki, krewetki, ośmiorniczki, rybę, kurczaka, parówki, grubo pokrojoną wędlinę, kawałki tofu a także owoce [jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, całe grona porzeczek, ananasa, twarde nektaryny.