- Lis 28, 2005
- 34,327
- 6,980
- 113
Tiramisu truskawkowe
Przepis z blogu Ayn:
http://aynmark.blogspot.com/2005/11/blog-p...2035021018.html
Składniki:
24 sztuki biszkoptów savoiardi
330 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka likieru pomarańczowego
360 ml gęstej śmietany kremówki
Do nasączania:
2 szklanki truskawek
2 łyżki likieru pomarańczowego
50 g cukru pudru
60 ml soku pomarańczowego
Do dekoracji:
Kakao, czekolada, truskawki
Wykonanie:
Wymieszać mascarpone z cukrem i likierem.
Ubić kremówkę, wymieszać z masą serową.
Zmiksować truskawki z cukrem na piure, dodać sok i likier.
Maczać biszkopty w musie truskawkowym i układać w naczyniu. Polać po wierzchu musem ( około 1/4 szklanki) i wyłożyć połowę masy serkowej. Powtórzyć operację i ułożyć następną warstwę biszkoptów, musu i masy. Naczynie przykryć folią, wstawić do lodówki na 8 – 12 godzin. Przed podaniem posypać kakao lub utartą czekoladą i udekorować truskawkami.
Moje uwagi:
Wg mnie absolutnie nie można rezygnować z dodatku likieru do musu truskawkowego - nadaje mu wyrazistości i smaku. Można też dodać trochę utartych z cukrem płatków róży - mi przynajmniej bardzo smakuje takie połączenie. Zdjęcie było robione dopiero po 24 godzinach od wykonania deseru, dlatego jest nieszczególne. Ale sam deser był smaczny, polecam!

Przepis z blogu Ayn:
http://aynmark.blogspot.com/2005/11/blog-p...2035021018.html
Składniki:
24 sztuki biszkoptów savoiardi
330 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka likieru pomarańczowego
360 ml gęstej śmietany kremówki
Do nasączania:
2 szklanki truskawek
2 łyżki likieru pomarańczowego
50 g cukru pudru
60 ml soku pomarańczowego
Do dekoracji:
Kakao, czekolada, truskawki
Wykonanie:
Wymieszać mascarpone z cukrem i likierem.
Ubić kremówkę, wymieszać z masą serową.
Zmiksować truskawki z cukrem na piure, dodać sok i likier.
Maczać biszkopty w musie truskawkowym i układać w naczyniu. Polać po wierzchu musem ( około 1/4 szklanki) i wyłożyć połowę masy serkowej. Powtórzyć operację i ułożyć następną warstwę biszkoptów, musu i masy. Naczynie przykryć folią, wstawić do lodówki na 8 – 12 godzin. Przed podaniem posypać kakao lub utartą czekoladą i udekorować truskawkami.
Moje uwagi:
Wg mnie absolutnie nie można rezygnować z dodatku likieru do musu truskawkowego - nadaje mu wyrazistości i smaku. Można też dodać trochę utartych z cukrem płatków róży - mi przynajmniej bardzo smakuje takie połączenie. Zdjęcie było robione dopiero po 24 godzinach od wykonania deseru, dlatego jest nieszczególne. Ale sam deser był smaczny, polecam!

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: