Witam,
dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne tiramisu...
Składniki:
1. Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek zapachowy (najlepiej waniliowy lub śmietankowy)
słodzik do pieczenia (do smaku, ok 15 tabletek rozkruszonych)
Składniki podaję na jeden placek, potrzebne są dwa placki. Przy dwóch plackach, powinny wyjść 3 warstwy ciasta.
2. masa:
3 serki homogenizowane 3% z Pilosa (Lidl) 0.5kg
słodzik (do smaku, trzeba próbować)
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki mleka
200ml jogurtu naturalnego 0%
Kawa rozpuszczalna (najlepiej o smaku tiramisu) lub świeżo parzona - do ponczowania
Kakao do posypania.
Wykonanie:
1. Biszkopt
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, potem do białek dodawać po jednym żółtku i słodzik. Mieszać mikserem, dodać 3 krople olejku.
Wymieszać proszę do pieczenia ze skrobią. Powoli dodawać do miksującej masy jajecznej. Piec w temp. 190C około 15 minut do zrumienienia. Blaszka wielkości ok.40x24 cm.
2. Masa
Serki wymieszać mikserem z jogurtem i słodzikiem (trzeba próbować słodkość
.
Żelatynę rozpuścić (bardzo dokładnie) w ciepłym mleku.
Powoli dodać do masy serowej,wymieszać mikserem.
Biszkopt po wystudzeniu podzielić na małe kwadraty, prostokąty. Na spód półmiska (może być blaszka wyłożona papierem) wyłożyć najpierw pokrojone biszkopty następnie lekko nasączyć kawą. Polać warstwą masy, tak żeby przykryć biszkopty. I tak na przemian do końca masy. Masa musi być na samym wierzchu. Na koniec posypać kakaem.
Tiramisu, jest najlepsze na drugi dzień
Podane marki produktów są używane przez nas, nie musicie się trzymać ściśle
Smacznego
PS.
Trudne w sensie czasochłonne.
dzisiaj przedstawiam przepis na pyszne tiramisu...
Składniki:
1. Ciasto biszkoptowe:
4 jajka
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek zapachowy (najlepiej waniliowy lub śmietankowy)
słodzik do pieczenia (do smaku, ok 15 tabletek rozkruszonych)
Składniki podaję na jeden placek, potrzebne są dwa placki. Przy dwóch plackach, powinny wyjść 3 warstwy ciasta.
2. masa:
3 serki homogenizowane 3% z Pilosa (Lidl) 0.5kg
słodzik (do smaku, trzeba próbować)
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki mleka
200ml jogurtu naturalnego 0%
Kawa rozpuszczalna (najlepiej o smaku tiramisu) lub świeżo parzona - do ponczowania
Kakao do posypania.
Wykonanie:
1. Biszkopt
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, potem do białek dodawać po jednym żółtku i słodzik. Mieszać mikserem, dodać 3 krople olejku.
Wymieszać proszę do pieczenia ze skrobią. Powoli dodawać do miksującej masy jajecznej. Piec w temp. 190C około 15 minut do zrumienienia. Blaszka wielkości ok.40x24 cm.
2. Masa
Serki wymieszać mikserem z jogurtem i słodzikiem (trzeba próbować słodkość

Żelatynę rozpuścić (bardzo dokładnie) w ciepłym mleku.
Powoli dodać do masy serowej,wymieszać mikserem.
Biszkopt po wystudzeniu podzielić na małe kwadraty, prostokąty. Na spód półmiska (może być blaszka wyłożona papierem) wyłożyć najpierw pokrojone biszkopty następnie lekko nasączyć kawą. Polać warstwą masy, tak żeby przykryć biszkopty. I tak na przemian do końca masy. Masa musi być na samym wierzchu. Na koniec posypać kakaem.
Tiramisu, jest najlepsze na drugi dzień


Smacznego


PS.
Trudne w sensie czasochłonne.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: