- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Klasyka angielskiej kuchni, czyli ropucha w dziurze
Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Great British Pub Food".
Składniki na 4-6 porcji
2 łyżki oliwy z oliwek
8 dobrej jakości dość cienkich kiełbasek wieprzowych
150 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
150 ml mleka
Na sos cebulowy
20 g masła
2 czerwone cebule cienko pokrojone
1 1/2 łyżki mąki
300 ml bulionu
1 łyżeczka musztardy angielskiej
2 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
sos Worcestershire do smaku
sól i pieprz
Piekarnik nagrzać do 200*C.
Oliwę wlać do żaroodpornego naczynia o pojemności ok. 1,5 litra. Wlożyć kiełbaski i poobracać je tak, aby zarówno one jak i foremka równomiernie pokryły się tłuszczem. Wstawić do piekarnika na 10 minut (lub dłużej jeśli kiełbaski są grubsze).
Mąkę, jajka, sól i mleko zmiksować na gładko.
Wyjąć formę z podpieczonymi kiełbaskami i w miarę równomiernie wylać pomiędzy nie ciasto. Wstawić szybko z powrotem do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!)
Na sos rozpuścić w garnuszku masło i zeszklić na nim cebulę. Wsypać mąkę i zasmażyć, następnie wlać bulion i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia sosu. Dodać musztardę, galaretkę do smaku, sos Worcestershire, sól i pieprz.
Upieczony pudding wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, żeby lekko opadł. Podawać gorące z ciepłym sosem
Moje uwagi
- użyłam surowej białej kiełbasy, którą piekłam ok. 40 minut zanim wlałam pudding, można było robić to krócej, bo kiełbasa trochę za bardzo się zarumieniła
- nie miałam bulionu do sosu, użyłam więc wody dodając trochę więcej musztardy
- najbardziej z tego zestawu smakuje mi pudding i dośc często robię go bez dodatków, szczególnie w letnim sezonie smakuje świetnie z truskawkami i śmietaną
- ilość tłuszczu można zmniejszyć, ja użyłam może 1/2 łyżki, wystarczająco dużo wyleje się go z kiełbasek, zresztą IMO do yorkshire puddingu nie trzeba dużo tłuszczu, ważniejsza jest bardzo mocno rozgrzana forma, a tłuszczu może być tylko tyle, ile trzeba do lekkiego jej wysmarowania
- danie jest bardzo sycące, w sam raz na zimowe dni



Składniki na 4-6 porcji
2 łyżki oliwy z oliwek
8 dobrej jakości dość cienkich kiełbasek wieprzowych
150 g mąki
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
150 ml mleka
Na sos cebulowy
20 g masła
2 czerwone cebule cienko pokrojone
1 1/2 łyżki mąki
300 ml bulionu
1 łyżeczka musztardy angielskiej
2 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
sos Worcestershire do smaku
sól i pieprz
Piekarnik nagrzać do 200*C.
Oliwę wlać do żaroodpornego naczynia o pojemności ok. 1,5 litra. Wlożyć kiełbaski i poobracać je tak, aby zarówno one jak i foremka równomiernie pokryły się tłuszczem. Wstawić do piekarnika na 10 minut (lub dłużej jeśli kiełbaski są grubsze).
Mąkę, jajka, sól i mleko zmiksować na gładko.
Wyjąć formę z podpieczonymi kiełbaskami i w miarę równomiernie wylać pomiędzy nie ciasto. Wstawić szybko z powrotem do piekarnika i piec ok. 30 minut, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!)
Na sos rozpuścić w garnuszku masło i zeszklić na nim cebulę. Wsypać mąkę i zasmażyć, następnie wlać bulion i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia sosu. Dodać musztardę, galaretkę do smaku, sos Worcestershire, sól i pieprz.
Upieczony pudding wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, żeby lekko opadł. Podawać gorące z ciepłym sosem
Moje uwagi
- użyłam surowej białej kiełbasy, którą piekłam ok. 40 minut zanim wlałam pudding, można było robić to krócej, bo kiełbasa trochę za bardzo się zarumieniła

- nie miałam bulionu do sosu, użyłam więc wody dodając trochę więcej musztardy
- najbardziej z tego zestawu smakuje mi pudding i dośc często robię go bez dodatków, szczególnie w letnim sezonie smakuje świetnie z truskawkami i śmietaną
- ilość tłuszczu można zmniejszyć, ja użyłam może 1/2 łyżki, wystarczająco dużo wyleje się go z kiełbasek, zresztą IMO do yorkshire puddingu nie trzeba dużo tłuszczu, ważniejsza jest bardzo mocno rozgrzana forma, a tłuszczu może być tylko tyle, ile trzeba do lekkiego jej wysmarowania
- danie jest bardzo sycące, w sam raz na zimowe dni
Ostatnią edycję dokonał moderator: