- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
odkrylam przepis na zupe tajlandzka, ktorej smaku bardzo dlugo szukalam
dziele sie z wami, bo zupa naprawde jest pyszna!!!! jedyny jej chyba wymog to dokladne dodanie do zupy produktow, nie powinno sie niczego pominac bo nie bedzie wtedy tak smakowac
tak wiec:
1 lodyga trawy cytrynowej
4 liscie cytrynowe vel limonkowe
1 kawalek klacza galangalu (3 cm)
300g pieczarek, najlepiej male kapelusiki
2 pomidory, sparzone, obrane ze skory i wypestkowane
1-2 lyzeczek pasty chili
500g piersi z kurczaka (*)
400ml mleka kokosowego(najlepiej bez zadnych E i konserwantow)
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzeczki cukru
4 lyzki sosu rybiego
(*) ja dalam tylko 150g, bo 500g wydawalo mi sie za duzo, a nie lubie miesa plywajacego w zupie
za to dodalam porzadna gars bambusa pokrojonego w cienkie paseczki
1.lodyge trawy cytrynowej pociac na mniejsze kawalki, liscie limonki polamac, galangal pokroic w cienkie plasterki,
pieczarki obciac nozki i w razie potrzeby pokroic na cwiartki, pomidory pokroic w mala kostke, mieso w cieniutkie paseczki
2.mleko kokosowe podgrzac, dodac lodyge trawy cytrynowej, liscie limonki, galangal i paste chili, gotowac na malym ogniu dwie minuty
3.dolac 3/4 l rosolu z kury(moze byc z kostki) dodac mieso, pieczarki i pomidory i gotowac z 20 minut
4.na koniec dodac sos rybny, cukier i sok z cytryny, dosmaczyc
przed podaniem usunac trawe cytrynowa, liscie limonki i jak sie uda galangal
jak zwykle zupa najlepsza na drugi dzien
zdjecie wsadze jutro
smacznego!!

dziele sie z wami, bo zupa naprawde jest pyszna!!!! jedyny jej chyba wymog to dokladne dodanie do zupy produktow, nie powinno sie niczego pominac bo nie bedzie wtedy tak smakowac
tak wiec:
1 lodyga trawy cytrynowej
4 liscie cytrynowe vel limonkowe
1 kawalek klacza galangalu (3 cm)
300g pieczarek, najlepiej male kapelusiki
2 pomidory, sparzone, obrane ze skory i wypestkowane
1-2 lyzeczek pasty chili
500g piersi z kurczaka (*)
400ml mleka kokosowego(najlepiej bez zadnych E i konserwantow)
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzeczki cukru
4 lyzki sosu rybiego
(*) ja dalam tylko 150g, bo 500g wydawalo mi sie za duzo, a nie lubie miesa plywajacego w zupie

za to dodalam porzadna gars bambusa pokrojonego w cienkie paseczki
1.lodyge trawy cytrynowej pociac na mniejsze kawalki, liscie limonki polamac, galangal pokroic w cienkie plasterki,
pieczarki obciac nozki i w razie potrzeby pokroic na cwiartki, pomidory pokroic w mala kostke, mieso w cieniutkie paseczki
2.mleko kokosowe podgrzac, dodac lodyge trawy cytrynowej, liscie limonki, galangal i paste chili, gotowac na malym ogniu dwie minuty
3.dolac 3/4 l rosolu z kury(moze byc z kostki) dodac mieso, pieczarki i pomidory i gotowac z 20 minut
4.na koniec dodac sos rybny, cukier i sok z cytryny, dosmaczyc
przed podaniem usunac trawe cytrynowa, liscie limonki i jak sie uda galangal
jak zwykle zupa najlepsza na drugi dzien

zdjecie wsadze jutro
smacznego!!