Torcik gołąbkowy

Marg

Well-known member
Contributor
Wrz 23, 2008
17,652
70
48
Torcik gołąbkowy
pomysł zerżnięty z pisma typu "Przyślij przepis", dostosowany do MM

zdjęcia%20kul.jpg


ok. 10 liści z kapusty (miałam włoską, )
60 dkg mięsa mielonego
5-6 dkg sera żółtego
jajko
cebula
czosnek
szklanka ugotowanego al-dente ryżu lub czerwonej soczewicy (MM)
sól, pieprz
olej

Jak zrobić farsz jest chyba oczywiste. Ja robię tak:
Cebulę zeszklić na oleju, do gorącej cebuli dorzucić zmiażdżony czosnek. Wystudzić.
Do miski z mielonym dodać cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajco, ryż/soczewicę i starty ser. Wymieszać.
Dno naczynia żaroodpornego (lub cokolwiek innego) o poj. ok 2,5 litra wyłożyć liśćmi kapusty. Rozsmarować 1/4 masy. Przykryć kapuścianym liściem (warstwa pojedyncza). I tak wykładać po 1/4 masy, przekładając liśćmi kapuchy. Ostatnią warstwę przykryć liściem, posolić, popieprzyć i zalać kilkoma łyżkami wody (MM). Inni mogą po prostu polać odrobiną bulionu.
Piec w 200 stopniach ok 50 minut. Odlać wodę - można na niej zrobić sos pomidorowy. Ja swój zrobiłam na krojonych pomidorach z czosnkiem i oliwą z Podravki i śmietanki 18%. A wodę wylałam
icon_lol.gif

Torcik jest zwarty, można go łatwo wyłożyć na półmisek bez obawy, że się rozpadnie.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,743
423
83
Nie wiedziałam, że jestem taka odkrywcza.
rofl.gif
Został mi dziś farsz gołąbkowy i trochę małych liści i własnie cos podobnego zrobiłam. Tylko liśćmi nie przekładałam, a pokroiłam je w paski i wymieszałam z farszem. Reszta prawie jak w Twoim przepisie.
daumen.gif
lecker.gif
 

Marg

Well-known member
Contributor
Wrz 23, 2008
17,652
70
48
No, jesteś bardziej odkrywcza ode mnie, bo sama na to wpadłaś. Ja potrzebowałam ściągi
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,743
423
83
E tam, odkrywcza... Nie miałas potrzeby, to nie odkryłaś. Mnie zmusiła rzeczywistość.
icon_mrgreen.gif

Za to jakie ładne zdjęcia umiesz robić.
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Contributor
Wrz 23, 2008
17,652
70
48

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
24,743
423
83
Co sie tak bronisz, mi wlaśnie o ten kolaż chodzi.
rofl.gif
 

Marg

Well-known member
Contributor
Wrz 23, 2008
17,652
70
48
To i tak nie ja
icon_mrgreen.gif
Picasa za mnie robotę odwaliła.
 

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Robilam cos podobnego dosc dawno temu.
Z tym,,ze dodatkowo polewalam kolejne warstwy przecierem pomidorowym z koperkiem.
Duzo mniej roboty od golabkow a smak ten sam i sposob podania fajny
icon_biggrin.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
ale to chyba 2 faza i to z ryzem basmanti?
ja do gołabków MM daje seler mielony
icon_smile.gif
zamiast ryzu

oraz dlaczego MM ma polewać wodą a nie bulionem?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Contributor
Wrz 23, 2008
17,652
70
48
soczewica dla MM , ryż dla pozostałych. A bulionu z kostki zasadniczo MM nie powinni spożywać (jak już tak ortodoksyjnie do diety podchodzimy). Zresztą potrzeba tylko kilka łyżek, nie każdy ma pod ręką. Chodzi tylko o to, żeby wierzchni liść się nie spalił.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Madzius

Member
Lip 21, 2009
210
0
0
Wiecie co?

Ja ten skrót MM rozszyfrowałam jako "Mój Mąż" i myślałam, że to po prostu przepis robiony pod widzimisia męża
roflmao_2.gif
cluebat.gif


Co to jest MM? o0 :D

Właśnie się zapiekaniec robi, chcę spróbować
icon_smile.gif

Liść górny mi się przypala mimo bulionu, ale nic to, służy za parasol, potem go wyrzucę :D
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Contributor
Wrz 23, 2008
17,652
70
48
MM - dieta Montignaca, niskowęglowa
zahnlos.gif
Ale z tym Moim Mężem coś jest na rzeczy, bo z reguły mam dwie wersje potraw, swoją, zgodną z dietą, i jego czyli full wypas ;)
Trzeba było czymś przykryć naczynie, toby się kapuściak nie zhajcował....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Marg
icon_smile.gif
))

ja w ogóle nei brałam pod uwagę bulionu z kostki, bo dla mnie takowy nie istnieje
icon_smile.gif
a ja mimo rocznego pobytu na MM czasem mam wątpliwości, np czy straczkowe mozna z miesem? czyli np soczewica z tłuszczami, to by mi pasowało
icon_smile.gif
bo mogłabym zupę z soczewicy jesć ze śmietaną
icon_smile.gif


i ten torcik robię w niedzielę , jutro po soczewicę idę .
 

Marg

Well-known member
Contributor
Wrz 23, 2008
17,652
70
48
Soczewica czerwona gotowana - ig 21
zielona gotowana - 22-30 (pewnie zależy od gatunku i długości gotowania) - do tłuszczy IMHO pasują.
Dawno temu wbiłam sobie do głowy, że posiłki tłuszczowe mogą zawierać produkty o max IG 35, węglowe 50. To chyba z książki Montiego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

blue_megi

Member
Lut 8, 2009
14
0
0
ja robię trochę inaczej:
_MG_1806.jpg
0,5 kg mielonego mięsa
około 15 liści kapusty
szklanka ryżu
cebula
jajko
4 pomidory
łyżka masła
olej
sól, pieprz
łyżka bułki tartej

Kapustę zanurzyć w garnku z wrzątkiem i obgotowując oddzielać liście. Odkładać do wystygnięcia. Gdy przestygną wyciąć grubsze nerwy.
Ryż wsypać do osolonej wrzątku i gotować 8 minut. Odcedzić i wystudzić.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.
Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Na przemian układać liście kapusty, mięso z ryżem i pokrojone w plastry pomidory. Ostatnią warstwą (wierzchnią) muszą byc pomidory. Zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni.
Polecam z sosem pomidorowym, takim jak do gołąbków - pychota
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • _MG_1806.jpg
    _MG_1806.jpg
    21.9 KB · Wyświetleń: 0