- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Torcik gołąbkowy
pomysł zerżnięty z pisma typu "Przyślij przepis", dostosowany do MM
ok. 10 liści z kapusty (miałam włoską, )
60 dkg mięsa mielonego
5-6 dkg sera żółtego
jajko
cebula
czosnek
szklanka ugotowanego al-dente ryżu lub czerwonej soczewicy (MM)
sól, pieprz
olej
Jak zrobić farsz jest chyba oczywiste. Ja robię tak:
Cebulę zeszklić na oleju, do gorącej cebuli dorzucić zmiażdżony czosnek. Wystudzić.
Do miski z mielonym dodać cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajco, ryż/soczewicę i starty ser. Wymieszać.
Dno naczynia żaroodpornego (lub cokolwiek innego) o poj. ok 2,5 litra wyłożyć liśćmi kapusty. Rozsmarować 1/4 masy. Przykryć kapuścianym liściem (warstwa pojedyncza). I tak wykładać po 1/4 masy, przekładając liśćmi kapuchy. Ostatnią warstwę przykryć liściem, posolić, popieprzyć i zalać kilkoma łyżkami wody (MM). Inni mogą po prostu polać odrobiną bulionu.
Piec w 200 stopniach ok 50 minut. Odlać wodę - można na niej zrobić sos pomidorowy. Ja swój zrobiłam na krojonych pomidorach z czosnkiem i oliwą z Podravki i śmietanki 18%. A wodę wylałam
Torcik jest zwarty, można go łatwo wyłożyć na półmisek bez obawy, że się rozpadnie.
pomysł zerżnięty z pisma typu "Przyślij przepis", dostosowany do MM

ok. 10 liści z kapusty (miałam włoską, )
60 dkg mięsa mielonego
5-6 dkg sera żółtego
jajko
cebula
czosnek
szklanka ugotowanego al-dente ryżu lub czerwonej soczewicy (MM)
sól, pieprz
olej
Jak zrobić farsz jest chyba oczywiste. Ja robię tak:
Cebulę zeszklić na oleju, do gorącej cebuli dorzucić zmiażdżony czosnek. Wystudzić.
Do miski z mielonym dodać cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, jajco, ryż/soczewicę i starty ser. Wymieszać.
Dno naczynia żaroodpornego (lub cokolwiek innego) o poj. ok 2,5 litra wyłożyć liśćmi kapusty. Rozsmarować 1/4 masy. Przykryć kapuścianym liściem (warstwa pojedyncza). I tak wykładać po 1/4 masy, przekładając liśćmi kapuchy. Ostatnią warstwę przykryć liściem, posolić, popieprzyć i zalać kilkoma łyżkami wody (MM). Inni mogą po prostu polać odrobiną bulionu.
Piec w 200 stopniach ok 50 minut. Odlać wodę - można na niej zrobić sos pomidorowy. Ja swój zrobiłam na krojonych pomidorach z czosnkiem i oliwą z Podravki i śmietanki 18%. A wodę wylałam

Torcik jest zwarty, można go łatwo wyłożyć na półmisek bez obawy, że się rozpadnie.