Torcik imieninowy pysznie truskawkowy

Asiulek

Member
Lis 7, 2006
602
0
0
Przepraszam że odpisuje dopiero teraz!!!!! Pierwszy ten torcik u samej góry jest w takiej małej formie kwadratowej (połowa tej normalnej prostokątnej), natomiast ten okrągły torcik - to tortownica 26cm.
Galaretka truskawkowa, choć nie wiem czy to nie był błąd ponieważ wyszło bardzo słodkie, choć myślę że powodem mógł być też ananas. Generalnie pycha!!!!!!!! czekamy na fotki

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
ciasto pyszne , nie słodkie i rozpływa się w ustach ....rewelacja ( dałam wiecej niz kilo truskawek , cukru do smaku, 2 galaretki ( + mniej wody ) ale myslę ze trzeba dodac dodać 2 łyzeczki żelatyny na taka ilośc i upał . na pianke uzyłam 2 kubeczki smietany 12 i 30 % cukru do smaku i składniki jak w przepisie ( poniewaz smietana nie ubije się tak jak z samej 30 % schłodziłam w lodówce co jakiś czas miksując - i wyszła puchata z bąbelkami - oto dowód smakowitości
ASIULEK dzięki zs super przepis
bussi.gif
bussi.gif
bussi.gif

torcikok.JPG

Załączniki

• torcikok.JPG
    torcikok.JPG
    66.9 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
uuuu! jakie smakowite! Piękne, Ewelinko!

Myślę, że w najbliższym czasie kupię truskawy i skuszę się na ten przepis
lecker.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
icon_neutral.gif
fotki nie będzie.
Generalnie - bardzo smaczne, tyle, że moje truskawki nie trzymają się tak ładnie prosto po pokrojeniu ciasta jak Wasze.
icon_sad.gif
nie wiem, dlaczego, dodałam do nich galaretkę, jak w przepisie, nawet, bojąc się, że nie stężeją, dosypałam jeszcze dodatkowo żelatyny, a one są jak miękki krem i się trochę rozjeżdżają.
Zatem do zdjęcia się nie nadają i nie jestem z nich zadowolona, choć razem ciacho jest pyszne.
lecker.gif

Następnym razem (już wkrótce zapewne, bo mnie zirytowały
icon_wink.gif
) zrobię z jeszcze większą ilością żelatyny.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Kiedyś robiłam masę truskawkową BeatySz. Wyszło podejrzanie rzadkie, wiec sypnęłam jeszcze dwie łyżeczki żelatyny. Nic to nie dało- masa się nie ścięła. Mi nie przejmuj się, następnym razem po prostu dodaj dwie galaretki i powinno być ok. Jedna galaretka na 1 kg truskawek to trochę mało pour moi, zwłaszcza jeśli część idzie to śmietany. Przepis fajny i sie czaję, ale dodam dwie galaretki.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dzięki. Tak własnie zrobię - dwie.

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
Mała_Mi @ 11 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=715116
icon_neutral.gif
fotki nie będzie.
Generalnie - bardzo smaczne, tyle, że moje truskawki nie trzymają się tak ładnie prosto po pokrojeniu ciasta jak Wasze.
icon_sad.gif
nie wiem, dlaczego, dodałam do nich galaretkę, jak w przepisie, nawet, bojąc się, że nie stężeją, dosypałam jeszcze dodatkowo żelatyny, a one są jak miękki krem i się trochę rozjeżdżają.
Zatem do zdjęcia się nie nadają i nie jestem z nich zadowolona, choć razem ciacho jest pyszne.
lecker.gif

Następnym razem (już wkrótce zapewne, bo mnie zirytowały
icon_wink.gif
) zrobię z jeszcze większą ilością żelatyny.
Mała Mi dałaś do galaretki mniej wody ? ( żelatynę trzeba rozpuścić w galaretce ) ja dałam troche więcej truskawek i było ok
gruebel_2.gif
galaretke włozyłam do zamrażalnika i gdy zaczeła się ścinać wylałam na ciacho
icon_mrgreen.gif

co dodałaś do kremu
icon_question.gif
ja wczesniej napisałam jak robiłam krem
lecker.gif
( może skorzystasz nie jest taki tłusty
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Galaretkę zrobiłam z 1/2 ilości wody i sypnęłam do niej jeszcze 2 łyżeczki żelatyny.
Robiłam z bitą smietaną, utrwalona śmietan-fixem, wyszła bardzo dobrze. Porobiłam wzorki na śmietanie i zalałam je cieniutka warstwą galaretki, ładnie to wygląda, tylę, że srodek się rozjeżdża. Ale się nie poddam i na następny raz dam podwójną galaretkę z wodą jak na 1 galaretkę.

Zaraz spojżę, jaki krem robiłaś, na pewno się przyda
icon_biggrin.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
No dobra, nie mogę się powstrzymać, wstawię fotkę mojego ciasta
fiesgrins.gif
icon_lol.gif

Wydaje mi się, że całodniowy pobyt w lodówce trochę mu pomógł, krojone bezpośrednio po wyjęciu.

Pokazuję głównie ten wierzch z wzorkiem i galaretką, o którym pisłam.
icon_smile.gif

S4021329.JPG

Załączniki

• S4021329.JPG
    S4021329.JPG
    34.6 KB · Wyświetleń: 0

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
Mała_Mi @ 11 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=715382No dobra, nie mogę się powstrzymać, wstawię fotkę mojego ciasta
fiesgrins.gif
icon_lol.gif

Wydaje mi się, że całodniowy pobyt w lodówce trochę mu pomógł, krojone bezpośrednio po wyjęciu.

Pokazuję głównie ten wierzch z wzorkiem i galaretką, o którym pisłam.
icon_smile.gif

Pokaż załącznik 27446
'Mała_Mi' piękne
icon_mrgreen.gif
lecker.gif
mniam.gif
lecker.gif
kochana nie chcę słyszeć że ciacho sie nie udało
icon_smile.gif
jest bardzo ładne i te wzorki : wygląda bosko
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
icon_redface.gif
Dziekuje, kochana!
bussi.gif
icon_razz.gif

Asiulek

Member
Lis 7, 2006
602
0
0
Mała_Mi, Twoje ciacho jest piękne!!!!!!!!! ja na kg truskawek daje jedną galaretkę i dodatkowo tą co zostaje z bitej śmietany ( bo do bitej śmietany daje odrobinę, tylko aby sie nie rozpłynęła na torcie, bo nie lubię śmietan fixu). Na ogół ładnie się ścina, ale musi być w bardzo niskiej temperaturze w lodówce, bo teraz jest tak ciepło, że nie ma szans nawet aby galaretka się ścieła, bez włożenia jej do lodówki.
Mam nadzieję że się nie zniechęciłaś.
Pozdrawiam Was Kochane!!!!!!! (dziś ostatnie zaliczenie, więc twierdzę, że zasłużyłam na torcik z truskawkami hihihi, jutro będzę na targ
icon_wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Asiulek, trzymam zatem kciuki
daumen.gif

Oczywiście, że się nie zniechęciłam, ciasto smakuje obłędnie, będę robić na pewno jeszcze nie raz, tylko więcej żelatyny dodam
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy