Torcik jabłkowy

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło miesięcznik "Ty i Ja" z lat 70. Opracownie kulinarne Maria Lemnis.

Składniki na kruche ciasto:
30 dkg mąki
15 dkg cukru pudru
18 dkg masła
1 jajo
łyżeczka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
żółtko (do posmarowania wierzchu ciasta)

Masa jabłeczna:
1 kg kwaskowatych obranych jabłek
4 łyżki cukru
5 dkg rodzynków sparzonych, osączonych i ostudzonych
5 dkg posiekanych migdałów, ew. orzechów włoskich (ja ostatnio robiłam z płatkami migdałowymi)
1 łyżka masła

Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i dzielimy je na 2 częsci. Jedną częścią wykładamy spód wysmarowanej masłem i posypanej przesianymi biszkoptami tortownicy ( robię to w tortownicy o średnicy 22 cm, wtedy jest wyższy, bardziej "tortowy"). Tortownicę wsuwamy do średnio nagrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy ciasto na jasnozłoty kolor.
Kiedy spód się piecze, przygotowujemy masę jabłeczną. Obrane jabłka kroimy drobno, dodajemy 4 łyżki cukru, łyżkę masła i przygotowane rodzynki z migdałami lub orzechami. Wszystko przesmażamy przez 10 - 15 minut.
Na podpieczonym spodzie układamy ochłodzoną masę jabłeczną i nakrywamy krążkiem z drugiej połowy ciasta. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wsuwamy tortownicę do nagrzanego pieca na 20 - 25 minut. Upieczony torcik oprószamy suto cukrem pudrem.








 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy