Żródło miesięcznik "Ty i Ja" z lat 70. Opracownie kulinarne Maria Lemnis.
Składniki na kruche ciasto:
30 dkg mąki
15 dkg cukru pudru
18 dkg masła
1 jajo
łyżeczka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
żółtko (do posmarowania wierzchu ciasta)
Masa jabłeczna:
1 kg kwaskowatych obranych jabłek
4 łyżki cukru
5 dkg rodzynków sparzonych, osączonych i ostudzonych
5 dkg posiekanych migdałów, ew. orzechów włoskich (ja ostatnio robiłam z płatkami migdałowymi)
1 łyżka masła
Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i dzielimy je na 2 częsci. Jedną częścią wykładamy spód wysmarowanej masłem i posypanej przesianymi biszkoptami tortownicy ( robię to w tortownicy o średnicy 22 cm, wtedy jest wyższy, bardziej "tortowy"
. Tortownicę wsuwamy do średnio nagrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy ciasto na jasnozłoty kolor.
Kiedy spód się piecze, przygotowujemy masę jabłeczną. Obrane jabłka kroimy drobno, dodajemy 4 łyżki cukru, łyżkę masła i przygotowane rodzynki z migdałami lub orzechami. Wszystko przesmażamy przez 10 - 15 minut.
Na podpieczonym spodzie układamy ochłodzoną masę jabłeczną i nakrywamy krążkiem z drugiej połowy ciasta. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wsuwamy tortownicę do nagrzanego pieca na 20 - 25 minut. Upieczony torcik oprószamy suto cukrem pudrem.
Składniki na kruche ciasto:
30 dkg mąki
15 dkg cukru pudru
18 dkg masła
1 jajo
łyżeczka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
żółtko (do posmarowania wierzchu ciasta)
Masa jabłeczna:
1 kg kwaskowatych obranych jabłek
4 łyżki cukru
5 dkg rodzynków sparzonych, osączonych i ostudzonych
5 dkg posiekanych migdałów, ew. orzechów włoskich (ja ostatnio robiłam z płatkami migdałowymi)
1 łyżka masła
Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i dzielimy je na 2 częsci. Jedną częścią wykładamy spód wysmarowanej masłem i posypanej przesianymi biszkoptami tortownicy ( robię to w tortownicy o średnicy 22 cm, wtedy jest wyższy, bardziej "tortowy"
Kiedy spód się piecze, przygotowujemy masę jabłeczną. Obrane jabłka kroimy drobno, dodajemy 4 łyżki cukru, łyżkę masła i przygotowane rodzynki z migdałami lub orzechami. Wszystko przesmażamy przez 10 - 15 minut.
Na podpieczonym spodzie układamy ochłodzoną masę jabłeczną i nakrywamy krążkiem z drugiej połowy ciasta. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wsuwamy tortownicę do nagrzanego pieca na 20 - 25 minut. Upieczony torcik oprószamy suto cukrem pudrem.