- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
2 kostki masła
2 szkl. cukru pudru
6 żółtek
utrzeć razem na puch*.
1 kg jabłek kwaśnych
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
wanilia lub rum
Jabłka zetrzeć nagrubej tarce, dodać kwasek, zapach. Wszystko wmieszać do masy maślano-jajecznej. Masę wylać na spód z biszkoptu ( z dowolnego przepisu) Całość zalać galaretką.
*Myślę, że żółtka można by ubijać na parze, będzie bezpieczniej i jak ostygną, wtedy zmiksować z masłem.
P.S. Ciasta tego nie robiłam, ale mam od bardzo dawna w swoim zeszycie, widać kiedyś to jadłam i od kogoś wzięłam przepis. Sklerozę już mam

2 szkl. cukru pudru
6 żółtek
utrzeć razem na puch*.
1 kg jabłek kwaśnych
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
wanilia lub rum
Jabłka zetrzeć nagrubej tarce, dodać kwasek, zapach. Wszystko wmieszać do masy maślano-jajecznej. Masę wylać na spód z biszkoptu ( z dowolnego przepisu) Całość zalać galaretką.
*Myślę, że żółtka można by ubijać na parze, będzie bezpieczniej i jak ostygną, wtedy zmiksować z masłem.
P.S. Ciasta tego nie robiłam, ale mam od bardzo dawna w swoim zeszycie, widać kiedyś to jadłam i od kogoś wzięłam przepis. Sklerozę już mam