- Lut 12, 2006
- 124
- 0
- 0
TORCIK KRóWKOWO - BEZOWY
Przepis na dużą tortownicę:
1. spód biszkoptowy - może być nawet z 3 jajek - ja upiekłam z 4 i musiałam ściąć gorę żeby za wysokie nie wyszło
2. biszkopt nasączamy - w moim przypadku była to herbatka cytrynowa z sokiem z cytryny i dodatkiem cukru
3. masa waniliowa - tu akurat miałam waniliową gotową z torebki ale może być to dowolna masa budyniow aalbo np od karpatki, byle nie za słodka..
4. na masę kładziemy bezy - mi starczyło 20 dkg....muszą pokryć tortownice
5. i wreszcie to co najpyszniejsze - krem krówkowy - roztapiamy 10 dag masła z 1 łyżką mleka do tego 30 dkg krówek ( koniecznie i najlepiej kruchych ) ...gotujemy aż się lekko zmiękną krówki....potem miksujemy mikserem jeszcze gorące i wylewamy na bezy..wstawiamy do lodówki
co do krówek - wg za dużo ich było - wystarczyło by na pewno 15- 20 dag tylko na takie esy - floresy ....wtedy torcik nie bylby taki slodki..można też z całą pewnością upiec placek bezowy zamiast bezów, bezy natomiast najlepiej jakby były małe i kruche aby się lepiej krajało nożem ( ja wczesniej noz moczylam w gorącej wodzie) ..i jeszcze jedno - masy krowkowej nie nalezy gotowac bo stanie sie potem twarda i nie pokroimy jej za nic w swiecie...
zycze SMACZNEGO

Przepis na dużą tortownicę:
1. spód biszkoptowy - może być nawet z 3 jajek - ja upiekłam z 4 i musiałam ściąć gorę żeby za wysokie nie wyszło
2. biszkopt nasączamy - w moim przypadku była to herbatka cytrynowa z sokiem z cytryny i dodatkiem cukru
3. masa waniliowa - tu akurat miałam waniliową gotową z torebki ale może być to dowolna masa budyniow aalbo np od karpatki, byle nie za słodka..
4. na masę kładziemy bezy - mi starczyło 20 dkg....muszą pokryć tortownice
5. i wreszcie to co najpyszniejsze - krem krówkowy - roztapiamy 10 dag masła z 1 łyżką mleka do tego 30 dkg krówek ( koniecznie i najlepiej kruchych ) ...gotujemy aż się lekko zmiękną krówki....potem miksujemy mikserem jeszcze gorące i wylewamy na bezy..wstawiamy do lodówki
co do krówek - wg za dużo ich było - wystarczyło by na pewno 15- 20 dag tylko na takie esy - floresy ....wtedy torcik nie bylby taki slodki..można też z całą pewnością upiec placek bezowy zamiast bezów, bezy natomiast najlepiej jakby były małe i kruche aby się lepiej krajało nożem ( ja wczesniej noz moczylam w gorącej wodzie) ..i jeszcze jedno - masy krowkowej nie nalezy gotowac bo stanie sie potem twarda i nie pokroimy jej za nic w swiecie...
zycze SMACZNEGO




