- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
Wg. Claudii 12 (164) z 2006 r. w wykonaniu mojej Mamy
Ciasto:
500 g krupczatki
1/2 szkl cukru
1 tsp proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
4 żółtka
Zagnieść, chłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Masa:
450 g maku
100 g rodzynek
1 szkl cukru
skórka pomarańczowa
płatki migdałowe
2 białka
sól
Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie. Rodzynki namoczyć i osączyć
Mak utrzeć z cukrem, dodać rodzynki, skórkę i migdały, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, delikatnie wmieszać do masy.
Wylepić ciastem spód tortownicy a 23 cm (zostawić 1/5 ciasta na kratkę), nakłuć. Wyłożyć masę makową. Zrobić kratkę. Piec w 180* przez ok. 50 min.

Ciasto:
500 g krupczatki
1/2 szkl cukru
1 tsp proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
4 żółtka
Zagnieść, chłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Masa:
450 g maku
100 g rodzynek
1 szkl cukru
skórka pomarańczowa
płatki migdałowe
2 białka
sól
Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie. Rodzynki namoczyć i osączyć
Mak utrzeć z cukrem, dodać rodzynki, skórkę i migdały, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, delikatnie wmieszać do masy.
Wylepić ciastem spód tortownicy a 23 cm (zostawić 1/5 ciasta na kratkę), nakłuć. Wyłożyć masę makową. Zrobić kratkę. Piec w 180* przez ok. 50 min.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: