- Mar 4, 2007
- 128
- 0
- 0
Tort orzechowy - mój ulubiony
Na tortownicę 26cm
ciasto:
30 dag zmielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 żółtek, 8 białek
20 dag cukru
krem:
4 jaja
15 dag cukru
1 op. cukru waniliowego
2 duże łyżki mąki pszennej
1 szklanka wrzącego mleka
3/4 kostki masła
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (lub więcej wedle uznania)
Żółtka utrzeć z cukrem. Do ubitych na sztywno białek dodawać po łyżce masy żółtkowej, wymieszać i dodawać po trochu orzechy, na koniec dodać bułkę tartą, ostrożnie wymieszać. Piec ok 35-40 min. w 180 st.
Wymieszać wszystkie składniki kremu poza mlekiem i masłem, a następnie zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu budyń często mieszając. Utrzeć masło i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Kawę zalać odrobiną wrzącej wody, rozmieszać i dodać do kremu.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 części i przełożyć kremem. Polać czekoladą i udekorować orzechami.
Smacznego

Na tortownicę 26cm
ciasto:
30 dag zmielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 żółtek, 8 białek
20 dag cukru
krem:
4 jaja
15 dag cukru
1 op. cukru waniliowego
2 duże łyżki mąki pszennej
1 szklanka wrzącego mleka
3/4 kostki masła
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (lub więcej wedle uznania)
Żółtka utrzeć z cukrem. Do ubitych na sztywno białek dodawać po łyżce masy żółtkowej, wymieszać i dodawać po trochu orzechy, na koniec dodać bułkę tartą, ostrożnie wymieszać. Piec ok 35-40 min. w 180 st.
Wymieszać wszystkie składniki kremu poza mlekiem i masłem, a następnie zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu budyń często mieszając. Utrzeć masło i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Kawę zalać odrobiną wrzącej wody, rozmieszać i dodać do kremu.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 części i przełożyć kremem. Polać czekoladą i udekorować orzechami.
Smacznego