Ten przepis jest przeznaczony takze dla osob chorych na cukrzyce, wartosc kaloryczna jednej porcji 150 kcal, 1 1/4 BE
Torcik piernikowy z wisniami i bita smietana
porcja na okragla forme o srednicy 26-28 cm (12 kawalkow)
4 jajka
50 g cukru (lub 48g slodzika dla diabetykow)
75 g maki
15 g maki ziemniaczanej
pol paczuszki proszku do pieczenia
15 g kakao
1 lyzka przyprawy do piernikow
1 sloik wisni w kompocie (720 ml)
1 opak budyniu smietankowego (na 0,5 l mleka)
200 g slodkiej smietany 30 %
okragla forme wylozyc papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzac do 175 stopni .
oddzielic bialka od zoltek, bialka ubic na sztywna piane, dodac cukier i dalej ubijac, dodawac kolejno zoltka. wymieszac make z proszkiem do pieczenia, maka ziemniaczana, przyprawa do piernika i kakao, dodac mieszanke do ubitych jaj i dobrze zmiksowac. mase wylozyc do formy i piec ok 20 min.
upieczone i wystudzone ciasto przeciac nozem na dwa placki. wisnie osaczyc na druszlaku, sok zlac do garnka, odlac pol szklanki soku i w nim rozpuscic budyn, reszte soku zagotowac. do gotujacego sie soku wlac rozrobiony budyn i dobrze wymieszac, jeszcze raz krotko zagotowac, dodac wisnie i mase lekko przestudzic.
wisniowa masa posmarowac jeden placek, przykryc go drugim plackiem i wstawic do lodowki, nastepnie, gdy ciasto dobrze wystygnie ubic smietane (mozna dodac do smietany paczuszke cukru waniliowego) i posmarowac smietana ciasto. gotowe
Torcik piernikowy z wisniami i bita smietana
porcja na okragla forme o srednicy 26-28 cm (12 kawalkow)
4 jajka
50 g cukru (lub 48g slodzika dla diabetykow)
75 g maki
15 g maki ziemniaczanej
pol paczuszki proszku do pieczenia
15 g kakao
1 lyzka przyprawy do piernikow
1 sloik wisni w kompocie (720 ml)
1 opak budyniu smietankowego (na 0,5 l mleka)
200 g slodkiej smietany 30 %
okragla forme wylozyc papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzac do 175 stopni .
oddzielic bialka od zoltek, bialka ubic na sztywna piane, dodac cukier i dalej ubijac, dodawac kolejno zoltka. wymieszac make z proszkiem do pieczenia, maka ziemniaczana, przyprawa do piernika i kakao, dodac mieszanke do ubitych jaj i dobrze zmiksowac. mase wylozyc do formy i piec ok 20 min.
upieczone i wystudzone ciasto przeciac nozem na dwa placki. wisnie osaczyc na druszlaku, sok zlac do garnka, odlac pol szklanki soku i w nim rozpuscic budyn, reszte soku zagotowac. do gotujacego sie soku wlac rozrobiony budyn i dobrze wymieszac, jeszcze raz krotko zagotowac, dodac wisnie i mase lekko przestudzic.
wisniowa masa posmarowac jeden placek, przykryc go drugim plackiem i wstawic do lodowki, nastepnie, gdy ciasto dobrze wystygnie ubic smietane (mozna dodac do smietany paczuszke cukru waniliowego) i posmarowac smietana ciasto. gotowe


